Ricoh WG-5 Review

Ricoh WG-5De Ricoh WG-5 is een eenvoudige point en shoot met wat extra’s. Met een redelijke fotokwaliteit gecombineerd met de mogelijkheid instellingen aan te passen is deze camera een prachtige optie voor de beginner fotograaf in water en vuilrijke omgevingen. Experimenteer met sluitertijden of macrofotografie – en onthoud makkelijk waar je foto’s gemaakt zijn met GPS. De macro modus geeft je de optie om de kleinste onderwerpen te fotograferen. De lichtsterke lens f2.0 met de 6 LED lampjes zorgen ervoor dat je onderwerp goed belicht blijft, ook al focus je op 1 centimeter afstand.

 

Kortom:

Zeker een aanrader voor de beginnende (macro) fotograaf die wil oefenen met een point-and-shoot. Voor bij het zwembad en snorkelen zeer geschikt. Ook interessant voor de watersporter (surfen, zeilen) en outdoor sporten (vissen, rots beklimmen, survivalrun).

 

De Ricoh WG-5 kopen bij Bol.com

Vergelijk: Amazon.de

 

Drie grootste voordelen

1. Lichtsterke lens f2.0

De lichtsterkte van een lens geeft aan hoe ver de lens open kan om licht door te laten. Een f2.0 is de lichtsterkste lens ten opzichte van concurrenten (alleen Olympus TG4 heeft dit ook). De lens kan meer licht vangen en daardoor is fotografie in minder licht makkelijker. Bovendien hoeft de ISO minder snel omhoog. Een hogere ISO zorgt voor meer ruis op je foto en verlies van details (mindere fotokwaliteit).

 

2. Macro Modus gecombineerd met LED lichten

Als je dichterbij komt verlies je vaak licht. De 6 LED lampjes rondom de lens verminderen dit probleem. Zeker met de Super Macro Mode* – waarbij je vanaf 1 centimeter afstand kan scherpstellen – is dit een fantastische toevoeging. Zo kun je de kleinste bloemetjes, bijen en vlinders nog steeds goed belicht blijven vastleggen.

*Het aantal megapixels bij deze modus wordt teruggebracht naar 2 megapixels (bij 16:9 afmetingen).

 

3. Uitbreiding naar een 22mm (35mm eq.) lens

Ricoh Wide Angle 22mm lensDe lens van de WG-5 heeft een brandpuntsafstand van 25-100 mm (35mm equivalent). Met deze toffe lensuitbreiding (Ricoh DW-5 Wide Conversion Lens) kun je meer wide angle (volledig uitgezoomd) een breder perspectief vastleggen. Goed voor landschappen of een grotere groep mensen. Let op dat je via de live view kijkt en niet via de finder (daarop zie je het bredere perspectief niet).

 

Deze lens is niet onderwater te gebruiken. Je hebt hierbij ook een lens adapter nodig.

 

Meer over de Ricoh WG-5

Point-en-Shoot en iets extra’s

Met deze camera kan de beginner uit de voeten. Met de Auto Picture modes kiest de camera automatisch de juiste setting. Jij hoeft alleen nog maar af te drukken.

 

Maar als je wat extra’s wil kan dat ook. Natuurlijk kun je zelf de scene selecteren. Met Shutter Priority kun je zelf de sluitertijden kiezen. Tevens kun je de witbalans zelf instellen onder ‘manual’. Ook kun je de belichting aanpassen met +/-2EV. In de User setting kun je ingestelde instellingen bewaren om snel weer op te kunnen vragen wanneer je dat wilt.

 

Bediening

Bovenop de camera vind je de knoppen voor aan/uit en foto afdrukken. Helaas is de afdrukknop niet heel groot, wat het intuïtief vinden van de knop moeilijker kan maken.

Ricoh Wide Angle 22mm lens

 

Achterop vind je de knoppen voor zoomen (W en T), filmen en de menuknoppen. Ook deze zijn niet heel groot. Dit kan ervoor zorgen dat ze onderwater (of met skihandschoenen) moeilijk te bedienen zijn.

Ricoh WG5 achterkant

 

 

Onderwaterdiepte

Deze camera kan tot 14 meter onderwater. Voor snorkelen of in het zwembad is dit prima. Als duiker heb je hier waarschijnlijk te weinig aan (met je PADI openwater mag je tot 18 meter diep duiken). Natuurlijk is het ook perfect als watersporter of aan-de-waterkant gebruik.

 

Slim van Ricoh is het dubbele slot systeem: je moet twee schakelaars gebruiken voor het klepje open kan. Hierdoor verminder je de kans dat je het klepje per ongeluk openmaakt.

Ricoh WG5 onderkant

Vriezen en vallen

Wintersport of watersport – deze camera is gemaakt voor beiden. Naast de 14 meter onderwaterdiepte kan deze camera tot -10C graden aan. Daarnaast kan de WG5 ook een valpartij tot 2,2 meter overleven. Dit is het hoogste ten opzichte van zijn concurrenten (tops 2 meter).

 

Overzicht specificaties

FeatureSpecificatieDit doet het voor jou
Onderwaterdiepte14 meter
Vriezen-10 celsius
Vallen2,2 meter
Diafragma
Opening van de lens
F2.0 - F4.9
Automatisch
De lichtsterkste lens ten opzichte van zijn onderwatercamera concurrenten.
Sluitertijd
Snelheid van schieten
¼ seconde tot 1/4000
Shutter Priority
Met 1/4000 worden bewegingen stilgezet; met ¼ seconde zie je meer beweging.
ISO
Lichtgevoeligheid van de lens
125-6400Hoe hoger de ISO, hoe lichtgevoeliger de sensor. Hierdoor kan de foto meer licht vangen, maar ook meer ruis.
Brandpuntsafstand4,5 - 18mm
25 - 100mm (35mm eq.)
Hoe breed (25mm) en hoe tele (120mm) je kan schieten.
Optische zoom4x
BeeldstabilisatorJaFiltert kleine handbewegingen uit de foto.
Megapixels16MP
VideoFull HD (1080p)
30fps
Batterijduur~240 foto'sEen relatief korte batterijduur.
WiFiNee
GPSJa
PanoramaNee
HDRJa
Time LapseJa
Self Timer2 en 10 seconden
Groep timer
Continuous shooting1,5fps op 16MP

 Lees alle specificaties van de camera.

Beeldkwaliteit

Zelf foto’s bekijken

Hieronder vind je twee sites waar je foto’s kunt bekijken die gemaakt zijn met dit model:

[Kijk altijd of je een omschrijving ziet dat het daadwerkelijk met deze camera geschoten is].

 

Onderwaterfoto’s

[Opmerking: Omdat het model nog vrij nieuw is, zijn er heel weinig onderwaterfoto’s.]

 

In onderwaterfoto’s zie je vaak een blauwe waas. Deze zie je ook enigszins bij de Ricoh WG-5, maar het is maar licht aanwezig. Dit is een plus dat de camera voor heeft op veel van zijn concurrenten.

 

Kleuren komen redelijk goed naar voren, alhoewel misschien wat flets. Hieronder komen ze beter naar voren – het groen en oranje van de vissen ziet er mooi uit.

Opmerking: deze foto is van Ricoh zelf. De mate van nabewerking is mij onbekend.

 

De focus lijkt goed te werken (mits je eerst halverwege indrukt) en de camera lijkt het onderwerp te kunnen identificeren. Daardoor blijf je de details zien van dit stukje koraal.

 

Leuk is ook het contrast met de lucht waarbij details van de schildpad toch zichtbaar blijven. Vaak is dit moeilijk door het tegenlicht, maar in deze foto komt het goed naar voren.

Opmerking: Deze foto is van Ricoh zelf. De mate van nabewerking is mij onbekend.

 

Conclusie

De foto’s van de WG-5 lijken op het eerste gezicht redelijk (alhoewel er maar weinig voorbeelden beschikbaar zijn). De blauwe waas is niet storend aanwezig en kleuren komen best levendig naar voren. Details worden goed weergegeven.

 

Bovenwater

Naast watergebruik kan deze camera uiteraard ook boven water gebruikt worden!

 

Kleuren lijken realistisch naar voren te komen. Het bruin van het water, het wit van de huizen en het groen van de bomen lijken goed te worden weergegeven. Mooi om te zien hoe op het water is scherp gesteld en de huizen waziger op de achtergrond aanwezig zijn.

 

Ook de macro modus werkt goed. Het roze van de bloem komt goed naar voren. De foto lijkt wat overbelicht en in het midden van de bloem is het wit wat detail verloren. Die details zie je wel terug in de roze blaadjes. Ook in het tweede voorbeeld zie je details van de haartjes op de vlieg duidelijk terugkomen.

 

Bij hogere ISO waarden zie je wel snel verlies van details. Vanaf ISO 400 is het nog acceptabel. Bij ISO 800 wordt het minder. Bij ISO 1600 zijn de foto’s nog wel bruikbaar, maar is de ruis (over)duidelijk aanwezig.

 

In deze macro foto van de vlieg is het effect van de hogere ISO zichtbaar. Je ziet dat het vliegje en de vinger een soort zacht randje krijgen. In de donkere gedeelten van de foto zie je wat korrels.

 

Ook landschapsfoto’s zijn redelijk goed. Alhoewel volledig ingezoomd is de foto nog duidelijk en scherp genoeg voor het plakboek. De lucht heeft een mooi blauwe kleur. De bomen daarentegen lijken iets te donker. Details missen wel in het onderscheid van de huisjes.

 

Conclusie

De fotokwaliteit bovenwater is redelijk. Door de lichtsterke lens hoeft de ISO niet snel omhoog en heb je extra ruimte. Kleuren komen redelijk naar voren en de macro modus werkt goed. Hogere ISO waarden dan 1600 is niet aan te raden.

 

Gebruiker reviews

Helaas zijn er momenteel (februari 2016) nog niet veel gebruiker reviews. Hieronder vind je de hoofdpunten.

 

Positieve punten van gebruikers

Fotokwaliteit

De meeste reviewers zijn tevreden over de fotokwaliteit zowel onder- als bovenwater. De scherpte en kleuren kwamen goed naar voren.

 

Macro Modus

Waar ook velen over te spreken zijn is de macro modus. Zeker in combinatie met de 6 LED lampjes kun je tot mooie creaties komen.

 

Snel aan en klaar om te schieten

De camera is redelijk snel opgestart en klaar om foto’s te maken. Ook de shutterlag (de tijd tussen afdrukken en de werkelijk foto maken) is klein – zo kun je elk moment vastleggen.

 

 

Negatieve punten van gebruikers

Autofocus en schietsnelheid

De schietsnelheid van de camera op continuous mode is maar 1.5fps. Bovendien lijkt de camera niet meer te focussen zodra de afdrukknop direct helemaal ingedrukt wordt (en niet eerst halverwege). Wil je tussendoor de knop halverwege indrukken, dan zit er ongeveer 3 seconden tussen de foto’s. Ook heeft de camera moeite om te focussen in meer donkere omgevingen.

 

Video

Alhoewel de video van redelijke kwaliteit is, kun je zonder de instellingen te wijzigen niet optisch inzoomen tijdens het filmen. Wel kun je digitaal zoomen, maar daardoor verlies je aanzienlijk kwaliteit. Als je optisch zoomen aanzet in de instellingen, kun je wel optisch zoomen. Echter is dit wel duidelijk hoorbaar, maar de kwaliteit is nog steeds beter dan digitaal zoomen.

Tip: Loop wat dichterbij als je iets meer in beeld wil brengen of zoom voordat je begint met filmen.

 

Onbeschermde lens

Zoals bij meerdere onderwater compactcamera’s is de lens onbeschermd. Daardoor is hij vatbaar voor krasjes, vuil en waterdruppels.

Tip: Neem een schone, droge doek mee om vuil en waterdruppels te verwijderen. Koop een hoesje om de lens te beschermen tijdens het vervoeren.

 

Opladen

Opladen gebeurd in de camera. De aansluiting hiervan lijkt erg op een mini HDMI kabel, waardoor je de ingang kan beschadigen als je per ongeluk de verkeerde kabel gebruikt. Daarnaast staat het klepje open en is de sealing vatbaar voor kleine vuiltjes die de waterdichtheid aantasten.

Tip: Koop een extra batterij en een externe oplader.

 

 

Prijs-kwaliteit verhouding: De Ricoh WG-5 kopen?

De Ricoh WG-5 met GPS zit in de midden prijsklasse. Hij heeft een oké fotokwaliteit en kan ruige avonturen aan. Hij is zeer geschikt om eens te oefenen met macrofotografie door de 6 LED lichtjes en de lichtsterke lens. Daarnaast kun je experimenteren met de Shutter Priority en zelf je sluitertijden kiezen.

 

Deze camera is het waard voor de prijs en geen fotomoment meer te missen. Bovendien kun je ook een beetje experimenteren met de technische kant van fotografie.

 

De Ricoh WG-5 kopen bij Bol.com

Vergelijk: Amazon.de

 

Alternatieven

Goedkoper alternatief Dit model Uitgebreider model
Fujifilm Finepix XP80 Ricoh WG-5 Nikon AW130
Simpele point-and-shoot, mindere fotokwaliteit. Stuk goedkoper. Redelijke fotokwaliteit. Prima voor macrofotografie en sluitertijd experimenten. Goede GPS. Kwalitatief net iets betere foto’s, maar meer point-and-shoot. Mindere macro optie.

Wat betreft macrofotografie is de Olympus Tough TG4 een optie. Deze heeft ook een LED ring en je kan je eigen instellingen bepalen (sluitertijd én diafragma). Bovendien kan deze in RAW schieten, maar dat zie je ook terug in de prijs.