Ricoh WG-30 Review

Ricoh WG-30De Ricoh WG-30 kan tot een onderwaterdiepte van 12 meter en kan een val van 1,5 meter overleven. Je kunt de camera op afstand besturen (zelfs zoomen!) met je telefoon. Ook is deze weerbestendige camera geschikt voor macrofotografie door de LED lampjes en 1cm focus. Zo kun je leuke foto’s maken van de kleinste details. De lichtring kan ook onderwater net even dat extra licht geven.

 

Kortom:

Interessant voor iedereen die graag foto’s wil schieten zonder zich druk te maken over instellingen. Ook leuk om eens macro fotografie te proberen. Met je mobiel te besturen (zelfs zoomen) voor het fotograferen van bijvoorbeeld schuwe dieren.

 

De Ricoh WG-30 kopen bij Bol.com

Vergelijk met anderen: Coolblue en Amazon.de

 

Drie grootste voordelen

1. Macro Functie

De 6 LED lampjes gecombineerd met het feit dat je vanaf 1 centimeter kan scherp stellen zorgt ervoor dat je de details van je onderwerp écht kan vastleggen. Door middel van een macroring kun je de camera zelfs plat op het onderwerp leggen voor de foto.

Ricoh WG30 macro

 

2. WiFi en op afstand bedienen

Alhoewel de connectie met WiFi even oefenen is (zie gebruikers reviews), zijn de opties meer divers. Zo kun je via je telefoon de ISO waarde, witbalans, focus type en exposure compensatie aanpassen. Tevens kun je zoomen via je je telefoon. Dit maakt het aanpassen van instellingen (zeker het zoomen!) een stuk makkelijker dan steeds de camera in en uit het water te halen.

 

3. Eenvoud en gemak

De camera is makkelijk in gebruik. Je hoeft geen instellingen te veranderen of na te denken over technische aspecten. Lekker richten en schieten; de camera doet de rest van het werk. Zo kun je het moment ook beleven.

Meer over de Ricoh WG-30

 

Eenvoudige camera

De WG30 is een echte point-and-shoot. Je hoeft niet eerst door het menu. Met de automatische modus kun je lekker foto’s gaan maken. Als je toch scenes wil gebruiken kan dat wel. Met de P-modus heb je iets meer controle (witbalans, ISO), maar verder zijn er geen mogelijkheden om de sluitertijd of diafragma te bepalen.

Het menu is even wennen. Handig is om thuis alvast even te bekijken waar dingen zitten en uit te proberen welke instellingen handig zijn. Zo kun je tijdens je vakantie genieten van foto’s maken in plaats van op zoek naar instellingen. Jammer is dat een net gekozen instelling niet bovenaan komt te staan. Daardoor moet je steeds opnieuw naar beneden scrollen.

 

Vasthouden

Doordat de lens in het midden zitten heb je voldoende ruimte om de camera stevig vast te pakken. Achterop zit een klein beetje ruimte om je duim neer te leggen. Aan de zijkant kun je een wristband bevestigen (aanrader!).

Ricoh WG30 achterkant

De afdrukknop en aan/uit knop zitten vrij dicht bij elkaar, waardoor je (zeker als je grote handen hebt) soms per ongeluk de uit knop indrukt. Achterop zijn de knopjes ook best klein. Dit is onhandig met handschoenen aan (ook onderwater).

Ricoh WG30 bovenkant

 

Onderwaterdiepte

De WG30 kan tot 12 meter onderwater. Perfect voor het zwembad, snorkelen, andere watersporten of langs de waterlijn activiteiten. Voor duiken is dit niet geschikt.

 

Vriezen en vallen

Ook tijdens kou blijft de Ricoh WG-30 functioneren: tot -10C blijft hij foto’s maken. Daardoor kun je de camera niet alleen bij je strandvakantie, maar ook tijdens je wintersport vakantie gebruiken.

Verder is de camera gemaakt om een stootje op te vangen. Getest tot een val van 1,5 meter kan hij behoorlijk wat hebben. Fijn om te weten als je je kinderen wilt meegeven.

 

Overzicht specificaties

FeatureSpecificatieDit doet het voor jou
Onderwaterdiepte12 meter
Vriezen-10 celsius
Vallen1,5 meter
Diafragma
Opening van de lens
F3.5 - F5.5
Automatisch
De één na lichtsterkstee lens ten opzichte van zijn onderwatercamera concurrenten.
Sluitertijd
Snelheid van schieten
¼ seconde tot 1/4000
Automatisch
Met 1/4000 worden bewegingen stilgezet; met ¼ seconden zie je meer beweging.
ISO
Lichtgevoeligheid van de lens
125-6400Hoe hoger de ISO, hoe lichtgevoeliger de sensor. Hierdoor kan de foto meer licht vangen, maar ook meer ruis.
Brandpuntsafstand5 - 25mm
28 - 140mm (35mm eq.)
Hoe breed (28mm) en hoe tele (140mm) je kan schieten.
Optische zoom5x
BeeldstabilisatorJaFiltert kleine handbewegingen uit de foto.
Megapixels16MP
VideoFull HD (1080p)
30fps
Batterijduur~300 foto'sEen gemiddelde batterijduur.
WiFiJa
GPSNee
PanoramaNee
HDRJa
Time LapseJa
Self Timer2 en 10 seconden
Custom
Continuous shooting1,08fps op 16MP

 Lees alle specificaties van de camera.

Beeldkwaliteit

Zelf foto’s bekijken

Hieronder vind je twee sites waar je foto’s kunt bekijken die gemaakt zijn met dit model:

[Kijk altijd of je een omschrijving ziet dat het daadwerkelijk met deze camera geschoten is].

 

Onderwaterfoto’s

Opmerking: Ik kon maar weinig onderwaterfoto’s vinden. Daarom heb ik ook foto’s van Ricoh zelf gebruikt.

 

De blauwe waas die je vaak terugziet in onderwaterfoto’s zie je ook in deze foto terug. Toch valt het mee met de waas en is de foto niet extreem blauw. In het zwembad is die blauwe waas minder aanwezig dan in de zee.

 

Kleuren komen redelijk levendig naar voren. Bij de vissen is het geel van de vissen en het gestreepte zwart/witte lijfje goed zichtbar. Op de achtergrond zie je wel dat het koraal nogal groen oogt en zijn kleur verliest.

 

Ook hier zijn de kleuren levendig. Waarschijnlijk is er flits gebruikt om de kleuren beter uit te laten komen – zie de chemisch blauwe kleur van het soft coral en het witte snoetje van de voorste vis. (Opmerking: Er kan ook sprake zijn van een vreemde kleurbewerking in de software van de camera* of van nabewerking). Wat mij nog meer opvalt is dat de voorste vis niet scherp is. Blijkbaar ‘ziet’ de camera niet dat op de voorste vis scherp gesteld moet of de vis is zo dichtbij dat de camera niet kan scherpstellen.

*In de gebruiker reviews worden ook vreemde weergave van kleuren gemeld bij de onderwatermodus.

 

Conclusie

De onderwaterfoto’s zijn matig. De blauwe waas is niet prominent aanwezig en kleuren komen redelijk uit. Voorwaarde is wel dat het onderwerp dichtbij genoeg is. Helaas komen sommige kleuren vreemd (bijna chemisch) uit de camera. Bij het scherpstellen is het opletten of dat goed gaat.

 

Bovenwater

Bovenwater komen kleuren goed en levendig naar voren. Het groen van de natuur achter het raam ziet er goed uit  en ook de kleuren van de stenen komen goed naar voren. Wat best interessant is dat de camera zowel binnen als buiten goed oppakt.

 

Ook het groen van de limoen en het geel van de citroen zien er goed uit. De details van de limoenpartjes zijn duidelijk, ondanks de ISO van 800.

 

Met de macro functie waardoor je kan scherpstellen vanaf 1 centimeter en de 6 LED lampjes kun je de kleinste details vastleggen. De LED lampjes zorgen voor voldoende licht, zodat die details ook echt zichtbaar zijn. Bovendien komen de kleuren heel mooi naar voren in deze pauwenveer. Wel heeft de foto aan de randen een kleine wazigheid.

 

Doordat de lens niet heel lichtsterk is (ten opzichte van concurrenten), moet de ISO waarde eerder omhoog. Daardoor ontstaat ruis (korrels) en overlopende details. Vanaf ISO 400 is dit al minimaal zichtbaar, vanaf ISO 1600 duidelijk zichtbaar en bij ISO 3200 storend aanwezig.

 

Conclusie

De fotokwaliteit is redelijk is goed licht. Kleuren komen levendig naar voren en de details zijn goed zichtbaar. De macrofunctie laat de details van nog dichterbij zien, alhoewel aan de randen wel een wazigheid ontstaat. Door de mindere lichtsterke lens moet de ISO waarde eerder omhoog, maar tot een ISO van 1600 zijn beelden nog best acceptabel voor dagelijks gebruik – iets wat hij voor heeft op andere camera’s.

 

Gebruiker reviews

Positieve punten van gebruikers

Snel schieten

De camera is snel klaar om te schieten. In 1,5 seconden ben je klaar om af te drukken. De tijd tussen de knop indrukken en een foto maken is gemiddeld 0,2 seconden. In 1,15 seconden na die foto kun je alweer de volgende foto maken.

 

Presteert goed in verschillende lichtcondities

Door de automatische stand van de camera kan hij snel wisselen tussen verschillende lichtcondities. Handig is dat je zelf niets hoeft te doen behalve op de afdrukknop te drukken.

 

 

Negatieve punten van gebruikers

Gekke kleuren bij de onderwatermodus

Alhoewel sommige foto’s wel goede kleuren hadden, waren er ook een aantal die een nogal vreemde kleurweergave hadden. Een optie is om te bewerken met een software filter (bijvoorbeeld met Picassa).

 

WiFi verbinding is niet intuïtief

Sommige modellen gebruiken een app om de verbinding tot stand te brengen, maar de WG-30 niet. Je moet inloggen via je browser met een code (typ in de adresbalk: 192.168.1.1) en een wachtwoord die op je camera wordt weergegeven. Voor meer informatie zie deze website. Je kunt dan foto’s transporteren naar je telefoon of de camera op afstand bedienen.

 

Low light kwaliteit matig

Zodra er minder licht is, loopt de fotokwaliteit achteruit. Met name binnenshuis kun je dit merken. Ook waren mensen niet tevreden over foto’s met flits.

 

Prijs-kwaliteit verhouding: De Ricoh WG-30 kopen?

De Ricoh WG-30 zit in onderin in de middelste prijsklasse. De fotokwaliteit onderwater is matig doordat foto’s (soms) een vreemde kleur meekrijgen. De bovenwater fotokwaliteit daarentegen is een stuk beter. De macro optie werkt prima. Hiermee krijg je interessante details in een foto naar voren. Met deze waterdichte camera kun je een hoop kanten op.

 

Echter vind ik voor deze prijs de kwaliteit tegenvallen. Voor minder geld heeft de Fujifilm XP80 zeker onderwater een betere fotokwaliteit. Bovenwater is de fotokwaliteit min of meer gelijk. Ook lijkt waterdichtheid meer betrouwbaar. Echter mist deze camera de echte macro optie om vanaf 1 centimeter scherp te stellen.

 

De Ricoh WG-30 kopen bij Bol.com

Vergelijk met anderen: Coolblue en Amazon.de

 

Alternatieven

Goedkoper alternatief Dit model Uitgebreider model
Fujifilm Finepix XP80 Ricoh WG-30 Nikon AW130
Goedkoper en betere fotokwaliteit onderwater. Bovenwater ongeveer gelijk. Mist de macrofunctie. Perfect voor het maken van selfies. Makkelijk modi selecteren met het draaknopje. Betere fotokwaliteit (zowel onderwater als bovenwater). Eenvoudig model waarbij de scenes automatisch gekozen kunnen worden. Macro wel vanaf 1cm., maar zonder lichtring.