Panasonic Lumix DMC-FT5 Review

Panasonic lumix DMC-FT5De Panasonic Lumix DMC-FT5 is een kleine waterbestendige camera tot een diepte van 13 meter. Daardoor is dit model perfect voor in/rond het zwembad en voor snorkelen. Ook is hij gemakkelijk in de bediening: druk op de knop en je krijgt een foto. Ook zou hij een val tot 2 meter moeten overleven zonder schade. Door de eenvoudige bediening en valbestendigheid is hij ook geschikt voor kinderen om te experimenteren met fotografie. De beeldkwaliteit van de foto’s is oké. Met name bij minder licht gaat de kwaliteit snel achteruit.

 

Kortom: Geschikt voor eenvoudig foto’s maken in situaties met genoeg licht (buitenzwembad, snorkelen, overdag) en voor kinderen om te experimenteren.
 

De Panasonic Lumix DMC FT5 kopen bij Bol.com

Vergelijk met anderen: Coolblue en Amazon.de

 

Drie grootste voordelen

1. Richt en druk

Niet nadenken over technische aspecten van een foto; dat doet de camera allemaal voor je. Je kunt wel kiezen voor een bepaalde scène als je dat wilt. Kies bijvoorbeeld de sport instelling voor snel bewegende objecten of ‘strand’ bij veel licht. Of experimenteer eens met een creatieve foto, zoals sepia of een speelgoed effect. Het enige wat je hoeft te doen is de lens te richten en op de knop te drukken. Bovendien zit vlak naast de foto-knop de video-knop. Makkelijk als je in het moment nog wil beslissen wat je wilt doen.

Panasonic lumix DMC ft5 bovenkant

 

2. Langzame sluitertijd

Met 4 seconden sluitertijd kan deze camera het langzaamste fotograferen van zijn concurrenten. Dit betekent dat de lens 4 seconden open blijft staan om de foto te maken. Dit kan interessant zijn als je de autolichten op de snelweg wil vervagen tot lichtstrepen (voorbeeld: nachtfoto). Gebruik dan wel een statief (of stevige ondergrond), anders is je hele foto alleen maar bewogen.

 

3. WiFi en GPS

Met een speciale WiFi knop wordt het snel delen van je foto’s nog makkelijker. Op vakantie kun je na je snorkeltrip direct de thuisblijvers blij (of lekker) maken met jouw snorkelavontuur. Bovendien zorgt de goede GPS functie dat je ook achteraf nog weet waar je foto’s gemaakt zijn.

Meer over de Panasonic Lumix DMC-FT5

Bediening

Persoonlijk vind ik de knopjes van de DMC-FT5 nogal dicht op elkaar zitten. Dat kan de besturing onderwater (zeker met handschoenen) moeilijker maken.

Het zoomen gaat door middel van twee knopjes. De afdrukknop bovenop is mooi groot. Ook kun je direct filmen met de knop met de rode stip. Zo kun je snel wisselen tussen foto’s en video’s.

Panasonic lumix DMC ft5 achterkant

 

 

Lens: lichtsterkte

De lichtsterkte van de lens is f3.5. Dit is een na minste lichtsterk van zijn concurrenten (alleen de Canon PowerShot D30 is minder lichtsterk: daar komt dus nog minder licht door de lens).

 

Bij goed verlichte onderwerpen/ruimtes is dit geen probleem. Als het licht minder wordt, moet de sluitertijd naar beneden. Daardoor wordt de kans op bewogen foto’s groter. Een andere optie is het verhogen van de ISO waarde (lichtgevoeligheid), waardoor er ruis op de foto komt. Bij deze camera zie ik dat vrij snel terug in de foto’s als ruis (korreltjes). Al met al gaat de fotokwaliteit dus achteruit.

 

Onderwaterdiepte

De camera kan tot 13 meter onderwater. Dit is perfect voor de zwembadgebruiker en snorkelaar. Voor de duiker is dit te weinig, aangezien je met een PADI openwater brevet tot 18 meter diepte mag. Je wilt niet per ongeluk te diep onderwater zitten waarbij je camera waterschade oplevert.

 

Vriezen en vallen

Ga je ook wel eens skiën of andere wintersportactiviteiten? Deze camera kan ook tegen kou tot -10C. Bovendien is de camera stevig gebouwd en getest op een val van 2 meter. Als je vaak dingen laat vallen of je wilt de camera ook durven meegeven aan je kinderen, dan zou deze camera ongeschonden uit de strijd moeten komen.

 

Overzicht specificaties

FeatureSpecificatieDit doet het voor jou
Onderwaterdiepte13 meter
Vriezen-10 celsius
Vallen2 meter
Diafragma
Opening van de lens
F3.3 - F5.9
Automatisch
Een gemiddelde lichtsterke lens ten opzichte van zijn onderwatercamera concurrenten.
Sluitertijd
Snelheid van schieten
4 seconde tot 1/1300
Automatisch
Met 1/1300 worden bewegingen stilgezet; met 4 seconde zie je meer beweging.
ISO
Lichtgevoeligheid van de lens
100-3200Hoe hoger de ISO, hoe lichtgevoeliger de sensor. Hierdoor kan de foto meer licht vangen, maar ook meer ruis.
Brandpuntsafstand4.9 - 22.8mm
28 - 140mm (35mm eq.)
Hoe breed (28mm) en hoe tele (140mm) je kan schieten.
Optische zoom5x
BeeldstabilisatorJaFiltert kleine handbewegingen uit de foto.
Megapixels16,1MP
VideoFull HD (1080p)
50fps
Batterijduur~370 foto'sEen lange batterijduur.
WiFiJa
GPSJa
PanoramaJa
HDRJa
Time LapseNee
Self Timer2 of 10 seconden.
Continuous shooting10fps op 16MP

 Lees alle specificaties van de camera.

Beeldkwaliteit

Zelf foto’s bekijken

Hieronder vind je twee sites waar je foto’s kunt bekijken die gemaakt zijn met dit model:

[Kijk altijd of je een omschrijving ziet dat het daadwerkelijk met deze camera geschoten is].

 

Onderwaterfoto’s

Een blauwe waas is een veelvoorkomend probleem bij onderwaterfoto’s. Dit is ook in de foto’s van de Lumix FT5 iets wat best opvalt. Doordat de vissen zover weg zijn, missen ze scherpte en kleur. Het koraal is ook niet helemaal de kleur die het heeft voor het oog – de software zou wel wat meer mogen doen aan het meer levendig maken van de kleuren.

 

Gelukkig heeft de camera voldoende ruimte om de sluitertijd onderwater snel genoeg te krijgen om scherpe foto’s te produceren. Bij deze foto is de blauwe waas overigens minder aanwezig/storend.

 

Aan de randen van sommige foto’s zie je een vignettering. Dit is een zwartere, zachtere rand, die met name in de hoeken goed zichtbaar is. In deze foto zie je dat met name de hoeken een soort cirkel laten zien die donkerder zijn (sidenote: in sommge foto’s zie ik dit ook duidelijk, in andere minder).

 

Helaas vind ik de ruis (korreltjes) wel behoorlijk aanwezig. Zelfs op de laagste ISO (100) zie ik het al enigszins verschijnen. Dat is jammer en waarschuwt bovendien voor wat er gebeurd als er nog minder licht is. Dan gaat de ISO verder omhoog en zal de korrel alleen maar verergeren. Je ziet in het onderstaande voorbeeld met name in het water (niet in de jurk).

 

Conclusie

De foto’s onderwater vind ik oké. De ruis is al snel aanwezig en dat vind ik jammer. Bovendien slaan de onderwaterfoto’s behoorlijk blauw uit.

 

Bovenwater

 

Naast onderwatergebruik, zal de camera ook bovenwater worden gebruikt. Hoe zijn de foto’s daar?

 

Bovenwater zijn de kleuren realistischer dan onderwater. Het rood van het huis komt mooi naar voren en ook het blauw van de lucht is goed. Ook is de ruis hier minder aanwezig dan bij de onderwaterfoto’s.

 

Als je gaat inzoomen, blijft de foto scherp. Deze foto van het torentje (die van bovenop het huis) is daarvan een voorbeeld. De lijnen van het groene topje komen goed naar voren. De kleur van het dak lijkt een realistische kleur.

 

Ook in deze foto zie je de kleuren mooi uitkomen. Het wit van het huis rechts, het bruinige van het huis links en de kleren (roze, blauw, zwart, beige) van de mensen zien er realistisch uit. Let wel op je vinger – met de lens linksboven heb je die (zoals je kunt zien) al snel voor de lens!

 

Tot slot nog een voorbeeld van een nachtfoto. De lichtjes worden een soort bol (wat ook met een spiegelreflex zou kunnen gebeuren!) en op de weg zie de strepen van autolichten. Hier zie ik geen ruis (korrel) in de foto verschijnen, ondanks dat veel van de foto donker/zwart is (hier treed het vaak als eerste op).

 

Conclusie

De ruis is in bovenwaterfoto’s veel minder snel te zien, waarschijnlijk omdat er meer licht beschikbaar is. Ook kleuren zijn beter weergegeven. Bovenwater maakt deze camera redelijke foto’s.

 

Gebruiker reviews

Positieve punten van gebruikers

Makkelijk in gebruik

De instellingen zijn simpel en goed te vinden. Het menu werkt intuïtief.

 

Mooie foto’s als je zelf de scene kiest

Door zelf de scene te kiezen, kun je aan de camera aangeven wat voor plaatje jij voor je hebt. Gebruik de onderwatersetting voor onderwater of de sport instelling voor snel bewegende onderwerpen. Zo worden instellingen aangepast (snellere sluitertijd bij sport) op de situatie en past de software een andere bewerking toe (minder blauw bij onderwater).

 

Panorama setting

Velen zijn blij met de panorama setting en de foto’s die dat oplevert.

 

Batterijklepje heeft een extra slotje

Voor je eigen gemoedsrust is het fijn dat het batterijklepje een extra slotje heeft. Wel een opmerking dat hij makkelijk dicht gaat en er weinig weerstand is bij dat slotje, waardoor het lijkt alsof hij toch niet goed dichtzit.

 

Batterij buiten de camera opladen

Hierdoor hoef je alleen maar een extra batterij te kopen om het foto’s schieten te verlengen, terwijl je andere batterij oplaadt.

 

 

Negatieve punten van gebruikers

Witbalans

De witbalans past kleuren aan naar de situatie. Deze wordt automatisch ingesteld door de camera. Echter lijkt het alsof de camera moeite heeft de juiste witbalans te kiezen, waardoor er een vreemde kleur kan ontstaan op foto’s.

 

Langzame startup tijd

Van aanzetten tot foto maken duurt even, waardoor je fotomomenten mist die belangrijk voor je zijn.

 

Het schermpje is moeilijk te zien

Zowel onderwater als in de volle zon is het LCD schermpje moeilijk te zien. Hierdoor kun je niet goed zien wat je compositie is, maar ook niet of de foto/video gemaakt wordt.

 

Batterij levensduur valt tegen

Reviewers vinden de batterijduur relatief kort. De batterij had sterker mogen zijn, zodat je langer foto’s kan blijven maken.

 

GPS werkt niet in afgesloten ruimten

Als je wilt weten waar je foto’s gemaakt zijn, dan is GPS een uitkomst. Echter werkt deze in afgesloten ruimten (auto, huis) niet.

 

Wifi lijkt outdated

Een review (oktober 2015) gaf aan dat de wifi mogelijkheden ouderwets zijn. Je moet steeds opnieuw het wachtwoord invullen – door middel van de pijltjes letters en dat duurt wel even. Ook moet je de camera steeds opnieuw vaststellen op je telefoon en kun je geen bulk download naar je telefoon doen (alles gaat één voor één).

 

 

Prijs-kwaliteit verhouding: De Panasonic Lumix DMC-FT5 kopen?

De Panasonic Lumix DMC-FT5 zit in de middenklasse wat betreft prijs. De foto’s bovenwater zijn redelijk; onderwater zijn ze oké. Met name de ruis vind ik snel aanwezig en het is jammer dat onderwater een blauwe waas best aanwezig is. De camera is eenvoudig te gebruiken en kan tegen een stootje. Daarnaast is het bijna het kleinste model op de onderwatercameramarkt (de Panasonic FT30 is nog kleiner).

 

Dat gezegd hebbende: Als alternatief voor bijna dezelfde prijs, vind ik de Nikon AW130 een betere optie. De fotokwaliteit is beter (zowel onderwater als bovenwater). Beiden zijn eenvoudige point-and-shoot, maar de AW130 heeft betere specificaties.

 

De Panasonic Lumix DMC FT5 kopen bij Bol.com

Vergelijk met anderen: Coolblue en Amazon.de

 

Alternatieven

Goedkoper alternatief Dit model Uitgebreider model
Fujifilm Finepix XP80 Panasonic Lumix FT5 Nikon AW130
Fotokwaliteit bovenwater gelijk, onderwater iets minder. Tot 15 meter onderwater. Bijna de helft goedkoper. Redelijke fotokwaliteit, tot 13 meter onderwater. Superklein model. Bijna dezelfde prijs, tot 30 meter onderwater. Betere fotokwaliteit, even gemakkelijk in gebruik. Lichtsterkere lens.