Panasonic Lumix DMC-FT30 Review

panasonic lumix dmc-FT30De Panasonic Lumix DMC-FT30 is de kleinste onderwatercamera en geschikt als allround alternatief voor je smartphone. De camera is de meest compacte en lichtste van zijn concurrenten – hij past makkelijk in je broekzak. Het is ook een goede budget optie door de de prijs-kwaliteit verhouding. Je hoeft niet bang te zijn voor water, vuil of stoten, waardoor je de camera in veel verschillende situaties kan gebruiken.

 

Kortom:

Perfect als vervanger voor de smartphone door zijn allround gebruik en kleine formaat. Ook goed voor diegene met een kleiner budget die toch een goede prijs-kwaliteit verhouding wil.

 

De Panasonic Lumix DMC-FT30 kopen bij Bol.com

Vergelijk met anderen: Coolblue en Amazon.de

 

Drie grootste voordelen

1. Prijs kwaliteit verhouding

Voor de prijs die je voor de Panasonic FT30 betaalt krijg je goede fotokwaliteit. In combinatie met de veelzijdige situaties die de camera aankan – water, kou, vallen – is dit een mooie goedkope onderwatercamera.

 

2. Kleinste onderwatercamera

Als je écht iets compacts zoekt, dan is dit model perfect. Omdat hij nog geen 2 centimeter dik is en maar 5,8 centimeter hoog, past hij makkelijk in je broekzak. Daarnaast is hij ook veruit het lichtste (144 gram) van de stevige onderwatercamera’s.

 

3. Meer divers dan een smartphone camera

Duidelijk is dat de FT30 tegen water, vuil en stoten kan en een smartphone niet. Daardoor kan de FT30 meer avonturen aan dan waar je je smartphone aan bloot wilt stellen. Daarnaast kan de FT30 optisch zoomen. Met een telefoon gebeurt dit digitaal, waardoor je snel (veel) kwaliteit verliest. Bovendien is de algemene beeldkwaliteit vaak beter dan de standaard smartphone*.

 

*Volgens reviewers heeft de iPhone camera wel betere fotokwaliteit. Uiteraard kan deze natuurlijk niet onderwater 🙂

Meer over de Panasonic Lumix DMC-FT30

Richt en druk af

Om foto’s te maken hoef je eigenlijk niets te doen, behalve de afdrukknop indrukken. Met iAuto mode wordt automatisch de juiste scene gekozen. Daarnaast kun je zelf een aantal scenes selecteren als je dat wilt. Handig is dat je bovenop een knop voor zowel foto als video vindt, zodat je voor wisselen daartussen niet door het menu hoeft.

Panasonic lumix dmc ft30 bovenkant

Vasthouden

Het is een smal cameraatje zonder een greepje voorop. Daardoor kan vasthouden met één hand wat onhandig zijn. Er is een kleine plek achterop voor je duim gemaakt. De lens zit linksvoor, dus het is opletten dat je niet met je vingers voor de lens zit.

Panasonic lumix dmc ft30 achterkant

Onderwaterdiepte

De FT30 kan tot 8 meter onderwater. In het zwembad of tijdens het snorkelen heb je niet veel meer nodig dan dat. Daarnaast kan de camera maximaal 60 minuten onderwater blijven. Voor duiken is de camera ongeschikt.

 

Vriezen en vallen

Zelfs tot -10C blijft deze camera foto’s voor je maken. Dat is ideaal als je gaat wintersporten. Tevens kan hij een val van 1,5 meter overleven. Minder dan zijn duurdere concurrenten, maar voldoende om een klap om te vangen. Zeker prettig als je kinderen ook graag foto’s maken (of als je zelf vaak dingen laat vallen natuurlijk!).

 

Overzicht specificaties

FeatureSpecificatieDit doet het voor jou
Onderwaterdiepte8 meter
Vriezen-10 celsius
Vallen1,5 meter
Diafragma
Opening van de lens
F3.9 - F5.7
Automatisch
De minst lichtsterke lens ten opzichte van zijn onderwatercamera concurrenten.
Sluitertijd
Snelheid van schieten
8 seconden tot 1/1300
Shutter Priority
Met 1/1300 worden bewegingen stilgezet; met 8 seconden zie je meer beweging.
ISO
Lichtgevoeligheid van de lens
100-1600Hoe hoger de ISO, hoe lichtgevoeliger de sensor. Hierdoor kan de foto meer licht vangen, maar ook meer ruis.
Brandpuntsafstand4,5 - 18mm
25 - 100mm (35mm eq.)
Hoe breed (25mm) en hoe tele (120mm) je kan schieten.
Optische zoom4x
BeeldstabilisatorJaFiltert kleine handbewegingen uit de foto.
Megapixels16MP
VideoHD (720p)
25fps
Batterijduur~250 foto'sEen relatief korte batterijduur.
WiFiNee
GPSNee
PanoramaJa
HDRNee
Time LapseJa
Self Timer2 en 10 seconden
Continuous shooting1,3fps op 16MP

 Lees alle specificaties van de camera.

Beeldkwaliteit

Zelf foto’s bekijken

Hieronder vind je twee sites waar je foto’s kunt bekijken die gemaakt zijn met dit model:

[Kijk altijd of je een omschrijving ziet dat het daadwerkelijk met deze camera geschoten is].

 

Onderwaterfoto’s

Opmerking: Ik kon maar weinig onderwaterfoto’s vinden. Daarom heb ik mede de Amerikaanse Amazon gebruikt, die deze camera TS30 noemt (in plaats van FT30).

 

Een belangrijk aspect van onderwaterfotografie is dat de kleur rood niet (goed) doordringt in het water. Daardoor hebben onderwaterfoto’s vaak een blauwe waas. Deze camera heeft dat ook enigszins, maar het valt mee. De kleuren van de vissen komen redelijk levendig naar voren. Het roze/rode van de langere vissen en het geel/zwart/witte van de kleinere vissen is duidelijk te onderscheiden van elkaar.

 

Echter als er meer water in de achtergrond aanwezig is, zie je de blauwe waas meer prominent naar voren komen. De vissen zijn nog steeds duidelijk te onderscheiden. Bij de schildpad is de nek scherp en komen de bruine zeshoeken goed naar voren.

 

Ook onderwater kun je macro foto’s schieten, zoals het poppetje in het zwembad. Je ziet echter wel wat ruis (korrels) ontstaan in de foto, maar de kleuren zijn nog duidelijk. De andere foto van de stoel in het zwembad is duidelijk. Het foto heeft een zwembadblauwe kleur – iets wat de meeste onderwater compact camera’s hebben. Echter steekt het blauw van de stoel hier duidelijk tegen af.

 

Conclusie

De onderwaterfoto’s zijn oké. Er is een beetje blauwe waas aanwezig. De camera lijkt wel in staat kleuren naar voren te brengen, alhoewel niet altijd even levendig. Bij minder licht zie je snel meer ruis ontstaan op de foto.

 

Bovenwater

De kwaliteit van de foto’s bovenwater is ook belangrijk, aangezien je de camera waarschijnlijk niet alleen in het water gebruikt.

 

De kleuren bovenwater komen levendiger naar voren dan onderwater. Het zand heeft een mooie zacht goudgele kleur en de slippers steken daar mooi tegen af.

 

Op het strand zijn ook leuke foto’s te maken. Het groen van de bomen, het geel van het zand en de kleuren van de kleding komen goed naar voren. De lucht lijkt van zichzelf wat grauw. Deze foto is gemaakt op ISO 400 en ik zie nog geen storende korrels ontstaan.

 

Daarentegen zie je op ISO 1600 wel duidelijk korrels ontstaan. Het duidelijkst zie je dit terugkomen in het lamplicht. Daarnaast lijkt de camera niet de laagste diafragma te kiezen (f3.9 – laagst mogelijk is f3.3) en staat de sluitertijd absurd laag (1/8). Hierdoor is de foto snel bewogen. In weinig licht maakt dit het fotograferen extra moeilijk.

 

Leuk is weer de macro functie waarbij je kan scherpstellen vanaf 5 centimeter. De druppels op de buis zijn duidelijk zichtbaar.

 

Conclusie

De fotokwaliteit is redelijk in voldoende licht. Kleuren komen goed uit en op ISO 400 kun je nog prima schieten. Ik vermoed dat ISO 800 ook nog niet echt een probleem zal worden. Vanaf ISO 1600 zie je duidelijk ruis verschijnen. Bovendien wordt niet altijd het grootste diafragma (laagste getal) gekozen en wordt de sluitertijd behoorlijk laag. Daardoor presteert de camera in minder licht nog maar matig (ruis in de foto en bewogen foto’s). De macro functie is wel oké en leuk om mee te experimenteren.

 

Gebruiker reviews

Positieve punten van gebruikers

Goede fotokwaliteit in goed licht

De fotokwaliteit wordt goed gewaardeerd. Met name de kleuren zijn accuraat en foto’s scherp. Ze zijn zeker adequaat voor alledaags gebruik (op vakantie of ergens anders), alhoewel duurdere modellen (bijvoorbeeld de Powershot D30) als beter wordt beoordeeld.

 

Goede prijs kwaliteit verhouding

Deze camera is niet al te duur. Gecombineerd met de kwaliteit foto’s die de FT30 levert is de verhouding goed. Daardoor is deze onderwatercamera ook geschikt voor iemand met een kleiner budget die toch leuke foto’s wil maken.

 

Flits als lichtje gebruiken

De flitser kun je instellen als licht, zodat je in een donkere situatie je onderwerp eerst kan belichten om je compositie te maken.

 

Aparte knop voor video en foto

De aparte knop voor foto’s en video’s maakt het wisselen sneller. Geen gedoe om door het menu heen te gaan, maar direct opnemen.

 

Videokwaliteit: beter dan een smartphone

Alhoewel deze camera HD (720p) kwaliteit levert, is de kwaliteit vaak beter dan de videokwaliteit van de smartphone. Daardoor kan het alsnog een goede keuze zijn voor video’s.

 

Panorama’s

De panorama modus doet zijn werk goed. Stel de juiste modus in, druk op de knop en beweeg de camera – en je hebt een panorama die goed aan elkaar gezet wordt.

 

Negatieve punten van gebruikers

Mindere fotokwaliteit in low light situaties

In goede lichtomstandigheden kun je met deze camera leuke foto’s maken. Als er minder licht is wordt dit moeilijker. Hogere ISO waarden zorgen voor ruis en ‘zachte’ randen, waardoor de foto minder mooi oogt.

 

Dynamisch bereik

Het dynamische bereik is het aantal kleurtinten dat de camera aankan. Als er een (groot) verschil is tussen licht en donker zie je dit vaak terugkomen. Vaak zie je dat de lucht compleet (uitgebeten) wit is, terwijl je met je oog een blauwe lucht met wolkjes ziet. Met deze camera gebeurd dat iets eerder dan met duurdere modellen, zoals de Powershot D30.

 

Waterdichtheid

De camera vereist precieze behandeling voordat je in het water duikt. Een zandkorreltje op de sealing van het klepje kan de waterdichtheid aantasten, waardoor de camera volloopt met water. Vele reviewers hebben hiermee te maken gehad, soms door vuil, soms door een onbekende oorzaak. Belangrijk is het klepje heel goed te controleren.

 

 

Prijs-kwaliteit verhouding: De Panasonic Lumix DMC FT30 kopen?

De Panasonic Lumix DMC FT30 zit in de laagste prijsklasse. De fotokwaliteit in goede lichtomstandigheden is redelijk. Onderwater is de fotokwaliteit oké; mede door het mindere licht verliest de foto kwaliteit. Voor de prijs is de kwaliteit goed.

De camera is compacter dan zijn concurrenten. Daardoor is een interessante vervanger voor je smartphone die je niet aan bepaalde avonturen bloot wil stellen. Zo kun je toch veel momenten vastleggen zonder bang te zijn voor een spatje water of een blubberpoel.

 

Voor diegene die een meer allround camera wil voor niet al te veel geld is dit zeker een goede optie.

 

De Panasonic Lumix DMC-FT30 kopen bij Bol.com

Vergelijk met anderen: Coolblue en Amazon.de

 

Alternatieven

Goedkoper alternatief Dit model Uitgebreider model
Nikon Coolpix S33 Panasonic Lumix DMC FT30 Fujifilm Finepix XP80
Onderwatercamera die mindere kwaliteit levert, maar goedkoper is. Perfect als allround ‘smartphone’, je neemt hem gemakkelijk mee en goede prijs-kwaliteit verhouding. Vergelijkbare fotokwaliteit, maar iets meer betrouwbaarheid qua waterdichtheid.

Als nog goedkoper alternatief, kun je kiezen voor een onderwater wegwerpcamera. Uiteraard niet digitaal, maar wel een stuk minder duur.