Olympus Tough TG860 Review

Olympus Tough TG860De Olympus Tough TG860 is perfect voor diegene die dol is op selfies. Een 180 graden opklapbaar scherm, 21mm. wide angle en een aan de voorkant is de camera hier helemaal op ingericht. Zo kun je tijdens het kajakken, (ondiep) duiken of zeilen prachtige foto’s maken van jezelf met het landschap. Ook kun je er lekker mee zwemmen of snorkelen en kan de camera een stootje hebben.

 

Kortom:

Perfect als je graag selfies maakt (ook bij het water!) en voor diegene die niet 30 keer wil proberen voordat hij zelf ook op de foto staat.

 

De Canon Powershot D30 kopen bij Bol.com

Vergelijk met anderen: Coolblue en Amazon.de

 

Drie grootste voordelen

1. Op te klappen LCD scherm

Iets wat geen van de onderwaterconcurrenten heeft is een opklapbare LCD scherm tot 180 graden. Zo kun je makkelijk je selfie maken, in een moeilijke hoek fotograferen, onderwater fotograferen zonder er zelf helemaal in te duiken of video’s maken als je alleen bent.

Voorop is tevens een afdrukknop aangebracht, zodat je ook makkelijk kunt afdrukken.

Tip: Houd de camera ondersteboven, zodat je voldoende grip op de camera houdt en makkelijk bij het knopje kan.

Olympus Tough TG860 flip screen

 

2. Wide Angle lens

Ten opzichte van zijn concurrenten heeft de Tough TG860 wijdste lens. Met een 21mm (35mm equivalent) heb je een breder perspectief. Dit is handig als je van dichtbij meer dingen in beeld wil hebben, zoals een selfie met zonsondergang of een vriendengroep. Ook bij landschappen kan het van pas komen.

 

3. Macro modus

Met de macro instelling kun je vanaf 1 centimeter scherp stellen. Daardoor kun je de onderkant van een paddenstoel fotograferen, de stampers van een bloem of de vleugels van een bij. Door je foto’s zo dichtbij te kunnen maken, gaat er en nieuwe fotowereld voor je open.

Meer over de Olympus Tough TG860

Richt en druk af

Met deze camera hoef je je nergens druk over te maken. Met de automatische setting worden instellingen geselecteerd. Met het wieltje op de achterkant kun je kiezen voor verschillende scenes. Dit gaat een stuk makkelijker dan op vele andere camera’s die deze instellingen ‘verstopt’ hebben in het menu dat je met de pijltjes moet bedienen. Het is jammer dat hierop geen onderwater modus is opgenomen (wat bij de Tough TG4 wel het geval is).

Olympus Tough TG860 achterkant

Vasthouden

Helaas zit zowel aan de voorkant als achterkant weinig grip. Er is wel plek voor je vingers en duim, maar het rubber is glad. Daardoor kun je het gevoel hebben de camera te laten vallen. Zeker in het water is dat vervelend. Een wrist band is dan ook zeker aan te raden.

 

Onderwaterdiepte

De onderwaterdiepte van de Tough TG860 is 15 meter. Dit is goed voor snorkelen, het zwembad of andere outdoor (water)sporten. Voor duiken is het iets minder geschikt omdat de meesten duiksites dieper zijn dan 15 meter (maar het kan natuurlijk wel!).

 

Vriezen en vallen

Ook in de kou blijft de camera presteren: je kan tot een temperatuur van -10C blijven fotograferen. Ook kan de camera een val tot 2,1 meter overleven. Als het LCD scherm is uitgeklapt is deze echter wel vatbaar voor schade bij vallen.

Olympus Tough TG860 bovenkant

Overzicht specificaties

FeatureSpecificatieDit doet het voor jou
Onderwaterdiepte15 meter
Vriezen-10 celsius
Vallen2,1 meter
Diafragma
Opening van de lens
F3.5 - F5.9
Automatisch
De één na lichtsterkstee lens ten opzichte van zijn onderwatercamera concurrenten.
Sluitertijd
Snelheid van schieten
½ seconde tot 1/2000
Automatisch
Met 1/2000 worden bewegingen stilgezet; met ½ seconden zie je meer beweging.
ISO
Lichtgevoeligheid van de lens
125-6400Hoe hoger de ISO, hoe lichtgevoeliger de sensor. Hierdoor kan de foto meer licht vangen, maar ook meer ruis.
Brandpuntsafstand3.74 - 18.7mm
21 - 105mm (35mm eq.)
Hoe breed (21mm) en hoe tele (105mm) je kan schieten.
Optische zoom5x
BeeldstabilisatorJaFiltert kleine handbewegingen uit de foto.
Megapixels16MP
VideoFull HD (1080p)
60fps
Batterijduur~300 foto'sEen gemiddelde batterijduur.
WiFiJa
GPSJa
PanoramaJa
HDRJa
Time LapseJa
Self Timer2 en 10 seconden
Custom
Continuous shooting2,5fps op 16MP

 Lees alle specificaties van de camera.

Beeldkwaliteit

Zelf foto’s bekijken

Hieronder vind je twee sites waar je foto’s kunt bekijken die gemaakt zijn met dit model:

[Kijk altijd of je een omschrijving ziet dat het daadwerkelijk met deze camera geschoten is].

 

Onderwaterfoto’s

Foto’s onderwater van de Tough TG860 zijn wat blauw, maar het is niet storend aanwezig. Ten opzichte van concurrenten is het iets minder dan gemiddeld. De onderwaterkleuren zien er ook goed uit.

 

Helaas zie je bij hogere ISO (800) dat de kleuren wat flets worden. Ook zijn de randen niet meer heel duidelijk zichtbaar – alsof de camera ‘buiten de lijntjes tekent’.

 

Als er (bijna) volledig is uitgezoomd (wide angle), zie je in de randen (met name de hoeken) vertekeningen ontstaan. Met name als er dingen zijn die normaal recht zijn zie je dit goed terug. Daarnaast zie je een soort wazigheid terugkomen in de randen en hoeken. Hierdoor is het minder prettig om naar de foto te kijken.

 

Conclusie

De beeldkwaliteit van de camera is oké. Helemaal uitgezoomd zie je duidelijke kromtrekking van lijnen en wazigheid aan de randen van de foto. Bij hogere ISO waarden zie je een zekere vervaging van details. Desalniettemin kunnen kleuren mooi uitkomen en is de blauwe waas maar in mindere mate aanwezig.

 

Bovenwater

Bovenwater komen kleuren redelijk naar voren. Het groen van de boom ziet er goed uit, net zoals de lucht (het blauw en wit). De huizen daarentegen lijken wat flets aan te doen, met name de daken van de lichtere huizen.

 

Verder zie je ook hier de vertekening terug. De kerktorens lijken naar elkaar toe te leunen, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is.

 

De kleuren in deze foto zijn wel zeer aansprekend, maar ook hier zie je de bomen ‘kromtrekken’.

 

De macrofunctie is leuk om uit te proberen. Zelfs zeer dichtbij kun je scherpstellen en de details van de paddenstoel zichtbaar maken. Voor een foto op ISO 640 valt de ruis behoorlijk mee – ik zie weinig korrels ontstaan in de foto.

 

Ook de details en kleuren van deze blaadjes is mooi om te zien. Echter blijft de wazigheid aan de randen aanwezig.

 

Conclusie

De fotokwaliteit bovenwater is redelijk. Kleuren komen mooi uit. Omdat de ISO waarden minder snel omhoog hoeft dan onderwater (waar het donkerder is), helpt dit mooiere foto’s te blijven maken. Helaas zie ik bij vele foto’s de wazige rand en vertekeningen aan de zijkant.

 

Gebruiker reviews

Positieve punten van gebruikers

Selfies

Het 180 graden draaiende LCD schermpje is erg handig voor het maken van selfies. Je ziet gemakkelijk of je goed in beeld bent en wat er nog meer in beeld is – bijvoorbeeld de mooie zonsondergang, de prachtige berglandschap of je vriendengroep.

De 21 mm (35mm eq.) lens heeft bovendien voldoende breedte om ook een deel van de achtergrond op de foto te krijgen. Dit is iets wat met een 28mm lens (35mm eq.) moeilijker is.

Nog een mooie touch is de selfieknop voorop. Als je de camera stabiliseert met je vingers, kun je die met je linker duim indrukken.

Olympus Tough TG860 staand selfieknop

 

Makkelijke bediening

De knoppen werken vrij intuïtief. Het is wel belangrijk om de instellingen en camera te leren kennen om alles uit de foto’s te halen. Een reviewer merkt op dat nadat hij de instructies had bestudeerd, zijn foto kwaliteit (met name scherpte) met sprongen vooruit ging.

Aan de zijkant zit een handig wieltje voor het selecteren van modi. Bij andere camera’s moet je hiervoor vaak door een menu met pijltjes. Dit wieltje maakt snel wisselen van modi een stuk simpeler.

Met de Olympus Image Share App kun je ook van een afstand foto’s nemen!

 

Snel opgestart, snelle autofocus en goede beeldstabilisator.

De camera is snel gereed om te schieten. Samen met de snelle autofocus en goede beeldstabilisator kun je zo elk moment vastleggen.

 

Goede fotokwaliteit

Voor een camera met een minder lichtsterke lens (f3.5) zijn de foto’s redelijk goed. Kleuren komen goed uit. Een reviewer die normaal een spiegelreflex gebruikt was het hiermee eens. (Echter was er ook een spiegelreflex gebruiker die vond dat de foto’s fijne details missen en korrelig zijn – hij vond dat de Nikon AW130 betere kwaliteit leverde).

 

Negatieve punten van gebruikers

Bij wide-angle (21mm) vertekening en vignettering (wazigheid) aan de randen

De belangrijkste tegenwerping van de 21mm angle lens is de vertekening en wazigheid aan de zijkanten (met name terug te zien in de hoeken). Rechte lijnen worden krom getrokken en er lijken vegen in de hoeken te zitten.

Opmerking: Met een getraind oog kun je dit duidelijk zien; als je van een (oudere) point-and-shoot komt valt dit waarschijnlijk minder op.

 

 

Prijs-kwaliteit verhouding: De Olympus Tough TG860 kopen?

De Tough TG860 zit in de midden prijsklasse. De fotokwaliteit onderwater is oké en bovenwater net iets beter. De camera is perfect voor selfie-fans: de wide angle, het 180 graden draaischerm en de afdrukknop voorop maken dit supermakkelijk. Voor watersporten zoals kajakken is dit perfect. Ook werkt het prima bij het zwembad of tijdens het snorkelen. Voor duiken is dit model iets minder geschikt door zijn maximale diepte van 15 meter, maar bij ondiepe duiken nog steeds goed bruikbaar.

 

De Canon Powershot D30 kopen bij Bol.com

Vergelijk met anderen: Coolblue en Amazon.de

 

Alternatieven

Goedkoper alternatief Dit model Uitgebreider model
Fujifilm Finepix XP80 Olympus Tough TG860 Nikon AW130
Gelijke fotokwaliteit in goed licht, minder in low light. Eenvoudig model, goede optie voor het kleinere budget. Perfect voor het maken van selfies. Makkelijk modi selecteren met het draaknopje. Voor ongeveer dezelfde prijs een betere fotokwaliteit zowel onder- als bovenwater. Minder makkelijk menu.