Olympus Tough TG4 Review

Olympus Tough TG4 Voorkant

De veelzijdige Olympus Tough TG4 is geschikt voor de fotograaf in spe. Experimenteer of je meer wil doen met fotografen: een andere lens, diafragma aanpassen, RAW bestanden en macrofotografie doe je in een handomdraai. Met een 16 megapixel sensor en een lichtsterke lens (f2.0) kun je vele kanten op. De beeldkwaliteit van de foto’s is goed. Ondanks dat je een groter budget nodig hebt voor deze camera is dit zeker de koop waard.

 

Kortom: perfect voor diegene die meer uit zijn camera en fotografie wil halen. Zowel bij het zwembad als bij het snorkelen geschikt. Door de beschikbare onderwaterbehuizing ook geschikt voor duiken.

 

De Olympus Tough TG4 kopen bij Bol.com

Vergelijk met anderen: Coolblue en Amazon.de

 

Drie grootste voordelen

1. De meest lichtsterke lens van de onderwatercamera’s

De lens kan tot een diafragma van f2.0. Dit betekent dat de lens ver open kan. Daardoor vangt hij net extra licht. In moeilijke lichtomstandigheden (zoals onderwater of binnenshuis) helpt dit je om mooie foto’s te blijven maken.

 

Het mooie met de TG4 is dat je dit (in tegenstelling tot zijn voorgangers) nu ook zelf kan bepalen. Daardoor heb je controle over de scherptediepte: hoe lager je het getal zet, hoe vager de achtergrond wordt. Dit kan hele mooie effecten geven (Let op: vaak beter te zien op een groter scherm dan op het kleine LCD schermpje).

 

2. De optie tot verschillende voorzetlenzen

Tough TG3 Ledlicht lensOlympus heeft een serie aan lenzen gemaakt voor zijn Tough-serie. Zo kun je bijvoorbeeld een lichtlens opdraaien. Met deze lens kun je extra licht toevoegen bij macrofotografie. Omdat je bij macrofotografie zo dicht op je onderwerp zit, verlies je snel licht. De lichtring helpt dit te compenseren. (Let op: deze lens is onderwater niet te gebruiken).

Meer informatie

 

Olympus TCON T01 TelelensEen tweede optie is de tele-lens. Hiermee vergroot je de optische zoomcapaciteit van 4x naar 6,8x. Deze lens kan tot 12 meter mee onderwater. (Dit raad ik niet per se aan, omdat hoe meer je zoomt hoe minder licht je over houdt en hoe meer je watervuiltjes op de foto ziet. Het is wel een leuke aanvulling voor bovenwater).

Meer informatie

 

Olympus FCON‑T01 VisoogvoorzetlensWat wel een leuke extra optie is voor onderwater, is de fish-eye lens. Een fish-eye zorgt voor meer zicht in de breedte: je ziet meer aan de zijkanten van de foto. Het maakt je foto een beetje rond en kan hele leuke effecten opleveren. Ook deze kan tot 12 meter onderwater. Zie hier voor fish-eye voorbeelden.

Meer informatie

 

3. Fotograferen in RAW

Als nieuwe optie is de RAW functie ingebouwd. Normaal fotografeer je in JPEG. Als je dan een foto schiet wordt deze gelijk nabewerkt door de software in de sensor.

Als je in RAW fotografeert gebeurt dat niet. Daardoor lijkt de foto in eerste instantie lelijker, maar kun je meer in de nabewerking doen, zoals kleuraanpassing, witbalans of verscherpen. Voor onderwaterfoto’s is dat erg prettig, want daardoor kun je vaak de blauwe waas corrigeren.

 

Meer over de Olympus Tough TG4

Meer controle

Met deze Olympus onderwatercamera maak je makkelijk foto’s, maar kun je ook experimenteren als fotograaf in spé. Speel bijvoorbeeld met de diafragma om de scherptediepte te bepalen. Schiet in RAW om meer nabewerkingsmogelijkheden te hebben. De concurrenten van de TG4 hebben dit (nog) niet.

 

Bediening

Zowel voorop als achterop is er rekening gehouden met de grip van je hand. Door middel van een stukje rubber glijdt de camera minder snel uit je handen. Handig is ook dat de lens in het midden zit, waardoor de kans op vingerfoto’s verkleint wordt. Bovenop vind je de aan/uit knop, afdrukknop en in/uitzoomen.

Olympus Tough TG 4 Bovenkant

 

De knopjes achterop zijn wel vrij klein om onderwater (of met skihandschoenen) te bedienen. Handig aan de TG4 is het draaiknopje voor verschillende scenes, onder andere de onderwatersetting. Hierdoor kun je snel wisselen van scene, zonder eerst het menu door te hoeven.

Olympus Tough TG4 achterkant

 

Onderwaterdiepte

De camera kan tot 15 meter onderwater. Dit is perfect voor de zwembadgebruiker en snorkelaar, maar net niet genoeg voor de duiker. Handig is dat de onderwaterdiepte uit te breiden is tot 45 meter met een onderwaterhuis. Hierdoor is de Tough TG4 toch bruikbaar voor de duiker, zonder dat je je druk hoeft te maken over je diepte.

Olympus PT 056 Onderwaterbehuizing Tough TG4

 

 

 

Vriezen en vallen

Verder kun je de camera ook prima meenemen op skivakantie. Hij is namelijk ook nog eens kou bestendig tot -10C. En ben je een beetje onhandig of heb je kinderen? Geen probleem, de camera is stootbestendig tot een val van 2,1 meter.

 

Overzicht specificaties

FeatureSpecificatieDit doet het voor jou
Onderwaterdiepte15 meter
Vriezen-10 celsius
Vallen2,1 meter
Diafragma
Opening van de lens
F2.0 - F4.9
Zelf instelbaar
Een erg lichtsterke lens, waardoor je onderwater en in donkere situaties net iets meer licht-ruimte hebt.
Sluitertijd
Snelheid van schieten
½ seconden tot 1/2000
Automatisch
Met een snelle sluitertijd (1/2000) wordt beweging bevroren; met een langzame sluitertijd (1/2) worden dingen wazig.
ISO
Lichtgevoeligheid van de lens
100-6400Hoe hoger de ISO, hoe lichtgevoeliger de sensor. Hierdoor kan de foto meer licht vangen, maar ook meer ruis.
Brandpuntsafstand4.5 - 18mm
25 - 100mm (35mm eq.)
Hoe breed (25mm) en hoe tele (100mm) je kan schieten.
Optische zoom4x
BeeldstabilisatorJaFiltert kleine handbewegingen uit de foto.
Megapixels16MP
VideoFull HD (1080p)
30fps
Batterijduur~380 foto'sDe sterkste batterij ten opzichte van onderwaterconcurrenten.
WiFiJa
GPSJa
PanoramaJa
HDRJa
Time LapseJaZie voorbeeld (Van de TG3)
Self Timer2 of 12 seconden.
Custom setting.
Continuous shooting5fps op 16MP

 Lees alle specificaties van de camera.

 

Beeldkwaliteit

Zelf foto’s bekijken

Hieronder vind je twee sites waar je foto’s kunt bekijken die gemaakt zijn met dit model:

[Kijk altijd of je een omschrijving ziet dat het daadwerkelijk met deze camera geschoten is].

 

Onderwaterfoto’s

Iets wat onderwaterfoto’s vaak aantast is de blauwachtige kleur van het water. Hierdoor zie je vaak een blauwe waas. In de foto’s met de TG4 is dat een stuk minder tot zelfs een aangename blauwe kleur die de gele en rode kleuren van vissen mooier doet uitkomen.

 

 

Bovendien zijn de foto’s scherp door een goede sluitertijd. Dit komt mede door de lichtsterke lens (waar de één omhoog gaat, moet de ander omlaag om dezelfde belichting te houden).

 

In het zwembad is de foto prachtig. De blauwe kleur van het zwembad(water) komt mooi naar voren, de scherpte is mooi en ook de andere kleuren komen mooi naar voren. Bovendien zie je ook geen vervormingen aan de zijkanten of hoeken.

 

Conclusie

Er zijn zeker mooie onderwaterfoto’s te maken met de Olympus Tough TG4! De kwaliteit van de foto’s is goed.

 

Bovenwater

Als een echte allround camera is ook de kwaliteit bovenwater belangrijk.

 

Bovenwater kan de Tough prachtige kleurcontrasten laten zien. De diafragma van dit voorbeeld is f8.0, waardoor er meer scherp is (hoge scherptediepte). De bomen zijn mooi scherp en worden niet op een vreemde manier vervormd.

 

Een foto waar de kleuren iets minder mooi uitkomen is met lucht en water. Doordat de lichten zo fel zijn, heeft de camera moeite om zowel de kleuren van de lucht als het water mooi te doen uitkomen. Hij maakt een soort compromis, waardoor de foto flets is. In de nabewerking met het RAW bestand kun je dit nog corrigeren (afhankelijk van de foto).

 

Ook de macro/close up functie kan mooie voorbeelden opleveren, zoals deze wesp. Doordat je de diafragma kunt bepalen, kun je het bloempje en wesp scherp krijgen, terwijl de achtergrond mooi vervaagd.

 

Bij ISO waarden (lichtgevoeligheid) van 640 zie ik nog geen ruis (korreltjes). Daardoor is het oranje van de salamander erg mooi. Daarentegen zie je in de foto van de kapel op ISO 1600 wel ruis, met name in de rechterhoek (het witte gedeelte) van de foto. Aangezien dit al vrij hoog is, doet deze camera het erg goed wat betreft ruis.

 

Conclusie

Ik zie mooie kleuren, geen vervormingen aan de zijkanten en pas ruis vanaf ongeveer ISO 800 (vrij hoog). Deze camera kan mooie foto’s maken.

 

Gebruiker reviews

Positieve punten van gebruikers

 Fantastische macro functie

Vele reviews melden de uitzonderlijk goede macro modus. Vanaf 1 centimeter scherpstellen is bijzonder en het werkt ook nog eens. Op deze manier kun je bijzondere details vastleggen die je zelfs met het blote oog niet kan zien (zoals de vezels van stof). Een persoon heeft zelfs een video van bewegende mieren gemaakt in de macro modus. Wel handig is om een tripod te gebruiken voor zoveel mogelijk stabilisatie, want de kleinste beweging kan in macromodus een enorm verschil hebben wat betreft compositie en/of scherpte.

 

Goede en snelle autofocus

Dit helpt je om snel scherp te stellen, zodat je elk moment kan vastleggen.

 

Weinig shutterlag

De shutterlag is de tijd tussen het indrukken van de afdrukknop en het daadwerkelijk maken van de foto. Bij de TG-4 is deze aanvaardbaar weinig. Daardoor kun je het moment ook echt vastleggen.

 

Goede kwaliteit JPEG

Alhoewel de één de bewerking van de JPEG wat betreft kleursaturatie en ruisreductie soms net even over de top vindt, vindt de ander het prachtig. Op hogere ISO’s (vanaf 800) lijken de kleuren ietwat groenig te worden. Hoe dan ook: voor de recreatieve fotograaf wordt de fotokwaliteit doorgaans als goed gewaardeerd.

 

Schieten in RAW

Als enige van zijn waterdichte compact concurrenten schiet deze camera in RAW. Velen kopen hierom de camera. Sommige vinden de kwaliteit fantastisch, anderen zijn iets minder enthousiast. Met de bewerking in Lightroom (minimaal 6.0 of eerst converteren in Adobe DNG converter) kun je prima ruis wegpoetsen (zelfs tot ISO 1600) en kleuren aanpassen naar je smaak (bijvoorbeeld als de JPEG je niet helemaal bevalt).

 

Histogram in live-view

Waarschijnlijk voor de meer professionele fotograaf biedt een histogram informatie over de belichting van de foto. Dit maakt het maken van een goed belichte foto makkelijk.

 

Goede waterseals

De afsluiting van de klepjes is goed, maar het is soms wel even prutsen. Druk voldoende door om de klepjes goed dicht te krijgen.

 

Negatieve punten van gebruikers

Moeilijkheden bij minder licht: sluitertijd, scherpstellen en ruisreductie

Met name bij weinig licht kiest de camera soms lage sluitertijden (bijvoorbeeld ½ seconde). Daardoor wordt het maken van een scherpe foto wel een grote uitdaging, zeker als je bewegende objecten wilt fotografen. Helaas wordt dit niet altijd aangepast door een automatische flitser. Als je de flitser forceert, past hij niet altijd de sluitertijd aan, waardoor de foto overbelicht én bewogen wordt.

Daarnaast krijgt de camera soms moeite met scherpstellen in donkere situaties (met mijn vorige spiegelreflex had ik dit ook, dus dat ligt niet per se aan deze/een compact camera!). Dit kan worden opgelost met flitsen.

Bovendien gaat de kwaliteit in JPEG snel achteruit door de sterke ruisreductie die in de software zit. Daardoor verlies je detail en wordt de foto waziger.

 

In RAW schieten: bijzonderheden

Normaal selecteer je RAW bij de image sizes in het menu, maar bij deze camera zit dat in het FN menu. Voor de spiegelreflex gebruiker is dit onnatuurlijk en kan het even zoeken zijn.

Bovendien kan je alleen kiezen voor RAW + (high quality) JPEG. Niet per se erg, maar als je toch alleen de RAW bestanden wilt/gaat gebruiken dan zorgt dit ervoor dat je SD kaart onnodig snel volloopt. Zorg dan dus voor een voldoende schijfruimte.

Verder werkt de RAW functie niet met alle settingen. In sequential shooting (meerdere opnames achter elkaar) weigert de camera RAW functie. Ook in speciale modi, zoals underwater HDR, microscop focus stacking en portrait mode, schiet de camera niet in RAW.

 

Diafragma zelf instellen

De extra controle die je hebt door de diafragma zelf te kiezen wordt door Olympus enigszins ingeperkt: je kunt maar 3 diafragma’s kiezen. Helemaal uitgezoomd (wide) zijn dit f2.0, f2.8 en f8.0. Ingezoomd (tele) kun je kiezen voor f4.9, f6.3 en f18.0. Naast dat maar 3 keuzes zijn, slaat hij ook best wat stops over.

 

Condensatie in de lens

Sommige reviews melden condensatie in de lens. In de meeste gevallen trok dit weg na een tijdje, maar in die tijd konden geen foto’s gemaakt worden. Foto’s die gemaakt waren, waren ‘foggy’ (mistig) en onscherp. Zodra de condensatie weg was, was de fotokwaliteit weer als vanouds.

 

Batterij

De GPS, kompas en RAW functie lijken de batterij onnodig snel leeg te trekken. Het opladen kan soms wel lang duren (één melding van 7 uur in de lader). Misschien daardoor dat velen melden dat ze het vervelend vinden de batterij in de camera op te laden. Vaak raden zij een externe oplader aan, zodat je één batterij oplaadt terwijl je tevens de camera kan gebruiken.

Best gek is ook dat eenmaal gemeld werd dat je de batterij er verkeerd om in kan stoppen – iets wat niet per se schade doet, maar waardoor je je langere tijd kan afvragen waarom de camera niet aan wil.

 

Video

Bij het maken van video’s blijkt de camera continue te auto-focussen, zelfs als het object stil staat. Daarnaast hoor je geluid als je inzoomt.

 

Panorama functie

In de panorama functie neemt de camera drie foto’s, wat op zichzelf niet erg veel is. Daarom is het even oefenen om de juiste bewegingssnelheid te krijgen, zodat de panorama goed aan elkaar gezet wordt.

 

Prijs-kwaliteit verhouding: De Olympus Tough TG4 kopen?

De Olympus Tough valt in de hogere prijsklasse. De kwaliteit van de foto’s en de mogelijkheden van het toestel zijn het deze prijs zeker waard. De mooie kleuren van de foto, de weinige vertekeningen in de randen en het weinige ruis maken de foto’s mooi.

De opties van de onderwatercamera zijn eindeloos. Onderwater met een fish-eye lens en bovenwater met een tele-lens. Gebruik de macro modus voor foto’s super dichtbij je onderwerp. Zelf de diafragma bepalen voor meer controle over het eindresultaat. Schieten in RAW zodat je jouw eindresultaat volop kan bewerken in je favoriete bewerkingsprogramma. Of houdt het lekker simpel en laat de camera alle instellingen kiezen.

Echter is het de prijs alleen waard als je ook gebruik wil maken van de extra instellingen, RAW en/of macromodus. Anders is de Nikon AW130 een goedkopere en simpeler alternatief.

 

De Olympus Tough TG4 kopen bij Bol.com

Vergelijk met anderen: Coolblue en Amazon.de

 

 

Alternatieven

Goedkoper alternatief Dit model Uitgebreider model
Nikon AW 130 Olympus Tough TG4 Nikon AW1
Vergelijkbare fotokwaliteit, dieper onderwater (30 meter) en een eenvoudiger model. Goede fotokwaliteit, in RAW schieten en zelf de diafragma instellen. Controle over alle instellingen krijg je met de Nikon AW1. De enige in zijn soort: verwisselbare lenzen voor onderwater en bovenwater, zodat je een enorme veelzijdigheid hebt.

3 replies on “Olympus Tough TG4 Review”

  1. Jan dirK schreef:

    Er is inmiddels een ringvormige flitslichtverspreider die wel mee onder water kan, de FD-1

  2. raf janssens schreef:

    ik heb zo een camera en het probleem is dat na 20 minuten filmen de camera zelf uitschakelt .de camera is op een rov gemonteerd waar we dan onderwater beelden mee maken
    dit is een vervelend gegeven daar we soms duiken doen van enkele uren .ok de kaar is tegen dan vol maar er geraakt minstens 2.5 uur op volgens de camera zelf .het is dan vervelend om steeds weer naar boven en de kant te moeten komen om de camera terug aan te zetten .is dit aan te passen zodat de camera stopt zodra de kaart vol is

Comments are closed.