Nikon Coolpix S33 Review

Nikon Coolpix S33De Nikon Coolpix S33 is simpel en goedkoop. Hij regelt alles voor je: sluitertijden, diafragma, ISO en zelfs de focus. Bovendien is het menu zeer gebruiksvriendelijk en de menuknoppen groter dan bij andere compactcamera’s. Het enige wat je hoeft te doen is op de knop te drukken. Hij kan tot 10 meter onderwater en hij is valbestendig tot 1,5 meter.

Kortom: Een perfecte camera voor de beginner bij ondiepe onderwateravonturen, zoals bij het zwembad of snorkelen. Met de eenvoudige bediening, lage prijs en robuustheid maakt dit een goede digitale onderwatercamera voor kinderen.

Minder geschikt voor diegene die veel waarde hecht aan fotokwaliteit (zie conclusie).

 

De Nikon Coolpix S33 kopen bij Bol.com

Vergelijk met anderen: Coolblue en Amazon.de

 

Drie grootste voordelen

  1. Waterdicht tot 10 meter en goedkoop

Ten opzichte van zijn concurrenten is deze camera een stuk goedkoper (tot wel 1/3 van de prijs). Hij levert wel in op bepaalde functies (GPS, WiFi, scene selecties), maar het is de vraag of je die nodig hebt. Voor een leuke startersoptie of om je kinderen een camera te geven waarmee ze zich kunnen uitleven is dit een ideaal cameraatje.

 

2. Underwater Face detection en automatische foto’s

Onderwater kan het moeilijk zijn voor de camera om gezichten te detecteren. Vanwege het duikmasker ‘ziet’ de camera het gezicht niet. Deze camera heeft daar een speciale modus voor. En het werkt. Hij neemt zelfs automatisch maximaal drie foto’s als de camera een gezicht detecteert. Zo hoef je zelf niet eens meer onderwater.

 

3. Simpel in gebruik

De menuknoppen van de Coolpix S33 zijn net even anders: vier knoppen aan de zijkant. Aan de rechterkant zit wel een ‘traditionele’ menu knop, maar die werkt anders. Naar boven en naar onder is in- en uitzoomen; de knoppen naar links en rechts gebruik je amper. De speciale modi zijn voorzien van een plaatje voor de duidelijkheid van wat het doet. De linker bovenste knop is ‘terug naar auto-mode’. Ook al heb je je camera uitgeleend, met één klik zet je hem terug naar de automatische stand. Makkelijker kan bijna niet.

Nikon Coolpix S33 achterkant

 

Meer over de Nikon Coolpix S33

Foto’s met gemak

Met deze camera hoef je niets zelf in te stellen. Je richt de camera en je drukt op de knop. De instellingen worden bepaald door de camera zelf. Zelf kun je nog kiezen voor bepaalde scènes, zoals onderwater, of bepaalde creatieve effecten.

 

Bediening

De knoppen zijn groot en simpel. Bovenop vind je een knop voor foto’s en één voor filmen. Aan de achterkant zitten links vier grote knoppen om het menu door te gaan.

Nikon Coolpix S33 bovenkant

Het vasthouden van de camera is ook makkelijk. Er is voorop een ronding gemaakt voor je vingers en achterop is ruimte voor je duim. Zo heb je altijd voldoende grip op de camera.

 

Onderwaterdiepte

Je kunt deze camera tot 10 meter onderwater meenemen. Hierdoor is de camera geschikt voor zwembaden en snorkelen. Maar ook voor op de boot of bij het vissen kan de camera prima volstaan. Er is slechts één deurtje voor alles (batterij, SD kaart, USB oplaadaansluiting en mini HDMI aansluiting).

 

Lichtsterke lens

De lens heeft een gemiddelde lichtsterke lens ten opzichte van zijn concurrenten (f3.3). De lens is zelfs lichtsterker dan sommige nieuwere producties van andere merken (Canon PowerShot D30, Fujifilm XP80). In onderwaterfotografie kan dat net het verschil zijn tussen een goed belichte foto of een onderbelichte foto.

 

Vriezen en vallen

De Nikon Coolpix S33 is zelfs gemaakt voor kou; hij kan tot -10C. Bovendien kan hij een val tot 1,5 meter overleven, dus de camera meegeven aan je kinderen kan met een gerust hart.

 

Overzicht specificaties

FeatureSpecificatieDit doet het voor jou
Onderwaterdiepte10 meter
Vriezen-10 celsius
Vallen1,5 meter
Diafragma
Opening van de lens
F3.3 - F5.9
Automatisch
Een gemiddelde lichtsterke lens ten opzichte van zijn onderwatercamera concurrenten.
Sluitertijd
Snelheid van schieten
1 seconde tot 1/2000
Automatisch
Met 1/2000 worden bewegingen stilgezet; met 1 seconde zie je meer beweging.
ISO
Lichtgevoeligheid van de lens
125-1600Hoe hoger de ISO, hoe lichtgevoeliger de sensor. Hierdoor kan de foto meer licht vangen, maar ook meer ruis.
Brandpuntsafstand4.1 - 12.3mm
30 - 90mm (35mm eq.)
Hoe breed (30mm) en hoe tele (90mm) je kan schieten.
Optische zoom3x
BeeldstabilisatorJaFiltert kleine handbewegingen uit de foto.
Megapixels13MP
VideoHD (720p)
30fps
Batterijduur~220 foto'sEen relatief korte batterijduur.
WiFiNee
GPSNee
PanoramaNee
HDRNee
Time LapseNee
Self Timer10 seconden
Smile setting
Continuous shooting4,7fps op 13MP

 Lees alle specificaties van de camera.

Beeldkwaliteit

Zelf foto’s bekijken

Hieronder vind je twee sites waar je foto’s kunt bekijken die gemaakt zijn met dit model:

[Kijk altijd of je een omschrijving ziet dat het daadwerkelijk met deze camera geschoten is].

 

Onderwaterfoto’s

De Coolpix S33 heeft onderwater een behoorlijke blauwe waas. Deze is meer aanwezig dan bijvoorbeeld bij de Canon PowerShot D30.

 

De kleuren van de vissen in bovenstaand voorbeeld komen wel naar voren, maar niet optimaal. Het blauw van de eenzame vis komt ook niet helemaal tot zijn recht. Bij de schelpjes zit de camera er dichter op en lijken de kleuren iets beter.

 

De autofocus is ook iets wat soms moeite heeft om het juiste onderwerp te vinden. Alhoewel de sluitertijd snel genoeg is om scherpte te krijgen, is de vis hier toch net niet helemaal scherp door de autofocus – het koraalstengeltje rechts van het visje daarentegen is wel scherp.

Tip: maak voldoende foto’s zodat je de kans vergroot op een aantal wel goed gefocuste foto’s.

 

In het zwembad missen de foto’s wat detail (zie de knieën) en klopt de huidskleur ook niet helemaal. De kleuren zijn beter dan bij de zee-foto’s, maar toch nog niet optimaal.

 

Conclusie

De camera maakt een matige fotokwaliteit onderwater. Een blauwe waas is duidelijk aanwezig, kleuren zijn wat flets en de autofocus richt zich soms op het verkeerde. Als je een nieuwere point-and-shoot gewend bent, kunnen de kleuren je tegenvallen.

 

Bovenwater

Ook bovenwater is de fotokwaliteit interessant.

 

Bovenwater komen de kleuren beter uit dan onderwater. De kleuren van de huizen is meer levendig; de lucht is mooi blauw/wit en het groen steekt mooi af.

 

Ook het groen van het gras en beige van het huisje komen in onderstaand voorbeeld mooi uit. Het dak daarentegen is weer wat flets en de lucht is uitgebeten wit. De camera heeft onvoldoende dynamische range (verschillen in kleurtinten) om alles mee te nemen.

 

Een leuke foto waarin donkere kleuren in de voorgrond afgewisseld wordt met de lichte lucht in de achtergrond is het volgende voorbeeld. Ondanks het kleurverschil, heeft de camera dit toch redelijk goed weergegeven in de foto. Kleuren en kleurtinten komen hier beter uit.

 

Verder kun je behoorlijk dichtbij scherpstellen, zoals bij deze kraan. Je ziet zelfs de reflectie van een hand en de wateraanslag zitten. In de wide-angle (helemaal uitgezoomd) kun je scherpstellen vanaf ongeveer 5 centimeter.

 

Conclusie

De kleuren van de foto’s komen mooier uit dan van de onderwaterfoto’s. Bovendien lijkt het scherpstellen de camera bovenwater  beter af te gaan. De fotokwaliteit bovenwater is oké.

 

Gebruiker reviews

Positieve punten van gebruikers

Zeer gemakkelijk en simpel

De menuknoppen zijn simpel en duidelijk. Het wisselen tussen video en foto’s maken is gemakkelijk. Het spelen met verschillende creatieve modussen is leuk. Velen geven aan dat de camera goed te bedienen is met een stevige grip.

 

Tevreden / Positief over de fotokwaliteit

Velen geven aan tevreden te zijn over de fotokwaliteit. In dit voorbeeld van Amazon komen kleuren beter naar voren dan in de Flickr voorbeelden. De blauwe waas blijft wel aanwezig.

Persoonlijke note: Van de gebruiker reviews (tot recente data van januari 2016) werd vaak genoemd dat dit hun eerste onderwatercamera was of de eerste point-en-shoot in het algemeen. Dit kan de beoordeling van de fotokwaliteit positief beïnvloeden.

 

Burst modus

Met 4.7 frames per second (fps) werkt de burst modus van dit oudere model behoorlijk goed. Houd er wel rekening mee dat het eerste frame de focus bepaalt – als iets/iemand van je weg gaat of naar je toekomt, kan dit zorgen voor onscherpe foto’s.

 

Negatieve punten van gebruikers

Autofocus: bij veel beweging slecht

De autofocus wordt aangegeven met een groen vierkantje en bepaald waar de focus (scherpte) zich op richt. Bij bewegende omgevingen (zeewater) en bewegende onderwerpen (kinderen, huisdieren, vissen) is dit niet altijd goed en daardoor krijg je wazige foto’s.

 

Veel tijd tussen de knop indrukken en de foto nemen (shutterlag)

Shutterlag verwijst naar de tijd tussen het indrukken van de knop en het daadwerkelijk maken van de foto. Bij de coolpix S33 duurt dit zodanig lang, dat verschillende reviewers opmerken daardoor fotomomenten te hebben gemist. Daarnaast duurt het relatief lang voordat je een nieuwe foto kan maken (zeker als je flits of burst mode gebruikt), waardoor je nog meer momenten mist.

 

Vastzittende knopjes

Reviewers geven aan dat na en tijdens gebruik sommige knoppen vast blijven hangen in ingedrukte modus. Hierdoor wordt de camera onbedienbaar.

Tip: Het zout uit zeewater kan tussen de knopjes gaan zitten. Zorg dat je na gebruik altijd afspoelt met kraanwater en druk daarbij een paar keer de knopjes in om de zoutkorreltjes te verwijderen. Droog daarna met een schone, zachte doek.

 

Batterij

Alhoewel het lang niet overal genoemd wordt, duurt het opladen van de batterij lang (de hele nacht). Bij intensief gebruik moet je de batterij elke dag opladen. Hij kan dan wel de hele dag mee. (Let op: video’s maken trekt de batterij veel sneller leeg).

 

Prijs-kwaliteit verhouding: De Nikon Coolpix S33 kopen?

De Nikon Coolpix S33 zit in de lage prijsklasse. De combinatie tussen de waterbestendigheid tot 10 meter, valbestendigheid tot 1,5 meter, het enorme gebruikersgemak en de prijs maken dat deze camera voor kinderen zeer geschikt is. Ook als je eerder nog geen point-en-shoot (of oud model) hebt gehad, is dit een geschikte aankoop als beginner.

 

Echter, de fotokwaliteit onderwater is niet optimaal (matig) door de blauwe waas, fletse kleuren en moeilijk focussen op het onderwerp. Bovenwater zijn de foto’s beter, maar door de lange shutterlag mis je fotomomenten die je met je smartphone waarschijnlijk wel had gepakt.

 

Al met al een prima cameraatje voor de (ultieme) beginner, maar minder geschikt voor diegene die de kwaliteit van een nieuwer model compact camera gewend is.

 

De Nikon Coolpix S33 kopen bij Bol.com

Vergelijk met anderen: Coolblue en Amazon.de

 

Alternatieven

Goedkoper alternatief Dit model Uitgebreider model
Wegwerp onderwatercamera Nikon Coolpix S33 Fujifilm Finepix XP80
Beperking in aantal foto’s, foto’s direct afgedrukt, veel goedkoper. Goede optie voor eenmalig onderwater avontuur. Oké fotokwaliteit, kan tegen ruige omgang, tot 10 meter onderwater, goedkoop. Betere fotokwaliteit, meer speciale opties (Wifi, Panorama), tot 15 meter onderwater.