Nikon AW130 Review

Nikon AW130De Nikon AW130 is perfect voor de gebruiker die gewoon wil richten en schieten. Hij kan maar liefst 30 meter onderwater (het diepst ten opzichte van zijn huidige concurrenten). Met de ‘action control’ zorgt ervoor dat je door middel van beweging instellingen kunt selecteren. De lens is behoorlijk lichtsterk (f2.8) en met 16 megapixels kun je grote afdrukken laten maken. En met de movie light zorg je voor wat extra licht bij het filmen. De beeldkwaliteit van de foto’s is goed.

 

Kortom: perfect voor diegene die lekker wil richten en schieten met goede beeldkwaliteit.

 

De Nikon AW130 kopen bij Bol.com

Vergelijk met anderen: Coolblue en Amazon.de

 

Drie grootste voordelen

1. Richt en schiet

Makkelijker kan bijna niet. Met de ‘auto scene selector’ hoef je zelfs de scene (bijvoorbeeld sport, macro of natuur) niet meer te selecteren waarin je schiet. De camera weet zelf welke instellingen bij welke scene horen en kiest voor jou de beste instellingen voor het gegeven plaatje. Je hoeft alleen nog maar op het afdrukknopje te drukken.

 

2. Movie LED light: extra licht

Bij de Nikon AW130 kun je een movie LED light gebruiken. Deze schroef je onderaan vast aan de camera. Hierdoor kan je je onderwerp tijdens schemer/donker beter belichten. Perfect voor video (full HD, 1080p).

LD-1000 LED MovieLight

Let op: Helaas werkt de lamp niet onderwater.

 

 

3. De bewegingssensor voor het bedienen van de instellingen

Als iets vervelend is onderwater (of met skiën!), is het wel dat je niet bij de knopjes kunt vanwege handschoenen. Met de ‘action control’ button hoef je alleen maar de knop ingedrukt te houden en de camera heen en weer te bewegen. Zo kun je snel en makkelijk de instellingen kiezen die je wilt.

 

Meer over de Nikon AW130

Bediening

Nikon heeft nagedacht over het vasthouden van de camera en een kleine verdikking voorop gemaakt. Zo is vasthouden net iets makkelijker. Daarentegen moet je wel opletten niet je vingers voor de lens te hebben.

Nikon Coolpix AW130 achterkant

 

De knopjes zijn niet heel groot, maar ook daar heeft Nikon iets op bedacht. Door de ‘action control’ button kun je de instellingen bepalen door middel van beweging. Dat is zowel onderwater als in de sneeuw met dikke handschoenen net iets makkelijker!

Nikon Coolpix AW130 Boven

 

Lichtsterke lens

De lens is redelijk lichtsterk (f2.8) – alleen de Olympus TG-4 en Ricoh WG5 heeft een lichtsterkere lens (f2.0). De lichtsterkte (diafragma) is belangrijk voor het vangen van licht – met name onderwater verdwijnt het licht snel. Hoe kleiner het getal, hoe verder de lens open kan. Daardoor kan er meer licht binnenkomen en is het makkelijker om goed belichte foto’s te maken.

 

Onderwaterdiepte

De camera kan tot 30 meter onderwater – het diepste van alle onderwatercamera’s. Dit is perfect voor de duiker. Natuurlijk kan de zwembadgebruiker of snorkelaar ook prima met dit onderwater fototoestel uit de voeten met deze onderwaterdiepte! Zeker in combinatie met het makkelijke ‘point-and-shoot’ principe van de AW130 scheelt dit een hoop gedoe. Zo is het voor iedereen te gebruiken!

Bovendien zit er een extra slotje op om per ongeluk openen te voorkomen.

Nikon Coolpix AW130 draaiknop klepje

 

 

Vriezen en vallen

Bestendig tot -10C is de camera ook geschikt voor een wintersport vakantie. Als je vaak dingen laat vallen of je wilt de camera ook eens meegeven aan je kinderen, dan hoef je je geen zorgen te maken. De camera is valbestendig tot 2 meter. Hij kan dus zeker tegen een stootje.

 

Overzicht specificaties

FeatureSpecificatieDit doet het voor jou
Onderwaterdiepte30 meter
Vriezen-10 celsius
Vallen2 meter
Diafragma
Opening van de lens
F2.8 - F4.9
Automatisch
Een lichtsterke lens, wat onderwater voldoende lichtruimte geeft.
Sluitertijd
Snelheid van schieten
1 seconde tot 1/1500
Automatisch
Met 1/1500 worden bewegingen stilgezet; met 1 seconde zie je meer beweging.
ISO
Lichtgevoeligheid van de lens
125-6400
(3200 en 6400 alleen bij auto-mode)
Hoe hoger de ISO, hoe lichtgevoeliger de sensor. Hierdoor kan de foto meer licht vangen, maar ook meer ruis.
Brandpuntsafstand4.3 - 21.5mm
24 - 120mm (35mm eq.)
Hoe breed (24mm) en hoe tele (120mm) je kan schieten.
Optische zoom5x
BeeldstabilisatorJaFiltert kleine handbewegingen uit de foto.
Megapixels16MP
VideoFull HD (1080p)
30fps
Batterijduur~370 foto'sBehoort tot de sterkste batterij ten opzichte van onderwaterconcurrenten.
WiFiJa
GPSJa
PanoramaJa
HDRNee
Time LapseJaZie voorbeeld
Self Timer2 of 10 seconden.
Continuous shooting7fps op 16MP

 Lees alle specificaties van de camera.

Beeldkwaliteit

Zelf foto’s bekijken

Hieronder vind je twee sites waar je foto’s kunt bekijken die gemaakt zijn met dit model:

[Kijk altijd of je een omschrijving ziet dat het daadwerkelijk met deze camera geschoten is].

 

Onderwaterfoto’s

Bij onderwaterfoto’s zie je vaak een ietwat blauwige kleur in de foto’s verschijnen. In de Nikon AW130 is dit ook aanwezig, maar niet zo storend als bij sommige andere modellen. Als het onderwerp verder weg is valt het wel meer op (voorbeeld 2).

 

De foto’s zijn mooi scherp. Details worden goed vastgelegd en beweging wordt voldoende bevroren.

 

Ook de kleuren onderwater worden nog goed vastgelegd. Het rood van de koraalvis ziet er prachtig uit en heeft een mooi contrast met zijn witte strepen. Hierin zie je wel enigszins de blauwe waas in de achtergrond.

 

In het zwembad is de foto aan de blauwe kant. De gele kleur van het zwembandje is wel weer mooi en er zijn geen vreemde vertekeningen in de randen.

 

Conclusie

Op onderwaterfoto’s komen kleuren mooi naar voren en is de scherpte goed. Je ziet wel een blauwe waas van het zwembad/zeewater. Met name als het onderwerp verder weg is, kan dat de scherpte en overall kwaliteit van de foto verminderen.

 

Bovenwater

Naast het gebruik onderwater, gebruik je de camera ook boven water.

 

Het verschil in de diafragma keuze die de camera maakt kan soms de foto onscherp doen voorkomen. Soms is dat gewenst, soms niet. De slang is naar mijn mening te vaag. Daarentegen is het poppetje perfect scherp vastgelegd. Dit kan het verschil zijn tussen bewegende en niet bewegende objecten.

 

De kleuren van de lucht en zee komen prachtig naar voren in het volgende voorbeeld. De kleuren lijken waarheidsgetrouw en zijn mooi weergegeven.

 

Wat betreft ISO waarden (lichtgevoeligheid) zie je bij ISO 1600 wel ruis, maar het is nog acceptabel. Bij ISO 6400 is dit veel meer aanwezig en gaat de kwaliteit van de foto naar beneden.

 

Conclusie

Ik zie mooie kleurenweergaven. Er zijn geen vervormingen aan de zijkanten en pas ruis vanaf ongeveer ISO 1600 (hoog). De beeldkwaliteit is goed.

 

Gebruiker reviews

Positieve punten van gebruikers

Zeer gebruiksvriendelijk

De knopjes zijn makkelijk te bedienen en de beweegsensor werkt goed om instellingen te kiezen. De auto scene selector werkt perfect. De camera kiest eigenlijk altijd de goed scene met bijbehorende instellingen. En de camera gaat lekker snel aan om verrassende momenten toch nog vast te kunnen leggen.

 

Goede kwaliteit foto’s, zowel onderwater als op het land

De meeste reviewers zijn zeer blij met de kwaliteit van de foto’s. Zelfs professionals zijn aangenaam verrast door de kwaliteit van deze compactcamera. De enige opmerking die gemaakt wordt is dat de foto’s soms best blauw uitvallen.

 

Low light foto’s

In weinig licht foto’s maken kan soms een hele uitdaging zijn. Deze camera doet dat goed, ook met flits.

Sommigen geven wel aan dat flits alleen op ‘auto’ of ‘off’ kan, waardoor de camera soms weigert de flits te gebruiken. Met bijvoorbeeld portret stand kun je die alsnog forceren, zodat je toch kunt fotograferen.

 

Goede en snelle autofocus

Snel scherpstellen is prettig om het moment goed vast te kunnen leggen.

 

Dieptemeter, GPS en kompas

Houdt de informatie bij over waar en hoe diep je foto’s genomen zijn. Vind met het kompas je weg terug na een hike langs de watervallen.

 

Discutabel: WiFi verbinding

Sommige reviews noemen dat zowel de WiFi verbinding met zowel iPhone als Android telefoons prima is. Bij anderen werkte het minder goed.

 

Negatieve punten van gebruikers

Batterij

De batterij moet worden opgeladen in de camera. Hierdoor kun je niet de camera gebruiken én de batterij opladen.

Tevens heeft dit nog een ander nadeel. Terwijl je de batterij oplaadt, staat het klepje open. Daardoor is de waterdichte sealing vatbaar voor stofjes en andere vuiltjes. Dit tast de waterdichtheid aan. Daarnaast kan in vochtige omgevingen (zoals de jungle) vocht en piepkleine diertjes in de camera komen. Dit uit zich onder andere in vocht in de lens. Door velen wordt dan ook aangegeven dat ze een externe oplader hebben gekocht.

 

Bediening: Kleine knopjes

Alhoewel de bediening makkelijk is, wordt wel aangegeven dat de knopjes klein zijn. Daardoor wordt soms een verkeerd knopje ingedrukt.

 

Waterdichtheid

Bij een aantal reviews komt naar voren dat de camera na slechts een paar keer (soms zelfs de eerste keer) al lekte. Hierdoor ontstaat waterschade. De meesten geven er expliciet bij aan dat ze de instructies hebben gevolgd. (Zie ‘batterij’ hierboven voor mogelijke oorzaak).

 

 

Prijs-kwaliteit verhouding:De Nikon AW130 kopen?

De Nikon AW130 zit in aan het einde van de midden prijsklasse. Voor diegene die lekker wil schieten en mooie foto’s wil, is dit een goede optie. De fotokwaliteit is goed. De kleuren zijn mooi, alhoewel onderwater je wel een blauwe waas kunt verwachten. De heerlijke eenvoudigheid van dit model waarbij alle instellingen voor je worden bepaald maakt dat je alleen maar hoeft af te drukken. Bovendien is er rekening gehouden met onderwaterbediening (en skihandschoenen) door middel van de bewegingsensor.

 

De Nikon AW130 kopen bij Bol.com

Vergelijk met anderen: Coolblue en Amazon.de

 

Alternatieven

Goedkoper alternatief Dit model Uitgebreider model
Fujifilm Finepix XP80 Nikon AW130 Olympus Tough TG4
Gelijke fotokwaliteit bij goed licht, minder bij low light. Tot 15 meter onderwater. Bijna de helft goedkoper. Tot 30 meter onderwater, simpele point-and-shoot. Controle over diafragma en schieten in RAW. Tot 15 onderwaterdiepte, uit te breiden tot 45 meter.