Nikon 1 AW1 met 11-27,5mm lens Review

Nikon 1 AW1 met 11-27,5mm lensDe Nikon AW1 is de enige in zijn soort: waterdicht tot 15 meter en met verwisselbare lenzen. Kies bijvoorbeeld voor de zoomlens van 11-27,5 mm (bijgeleverd) of voor de vaste lens van 10mm voor meer groothoek. Beiden zijn waterdicht. Voor meer variatie bovenwater kun je ook andere NIKKOR lenzen opdraaien.

 

Je kunt alle instellingen zelf bepalen: diafragma, sluitertijd en ISO waarden. Met de beweegmodus die Nikon heeft ingebouwd blijft het besturen van de camera ook onderwater een gemakkelijk. Nadeel is wel dat er geen beeldstabilisatie aanwezig is en het onderhoud van de O-ringen (voor de waterdichtheid) geld kosten.

 

Wat betreft prijs is de camera betaalbaarder dan een spiegelreflex (zeker als je de onderwaterbehuizing daarvoor meerekent). Echter is hij wel duurder dan zijn waterdichte compact camera concurrenten. Als je graag je spiegelreflex mogelijkheden mee onderwater neemt, dan is dit een goede optie!

 

Kortom: Perfect voor de reizende fotograaf die in elke situatie wil blijven fotograferen: lichter dan een spiegelreflex én waterdicht. Een regenbui, bij de waterlijn op het strand, snorkelen, zwembad, watergevecht? Geen probleem. Maar ook tijdens het kitesurfen, zeilen, sportvissen of andere watersporten is model perfect.

 

De Nikon AW1 kopen bij Bol.com

Vergelijk: Amazon.de

 

Drie grootste voordelen

1. Ultieme controle

Natuurlijk is er een automatisch stand. Maar daar is deze camera niet voor bedoeld. Experimenteer met de A-stand, S-stand of M-stand. Je controleert dan de diafragma, sluitertijd of beiden. Zo kun je beginnen te oefenen met de verschillende technische aspecten die fotografie te bieden heeft.

 

Je kunt ook in RAW fotograferen om meer controle te krijgen over de nabewerking.

 

2. Verwisselbare lenzen

Als enige in zijn soort kun je de lenzen verwisselen. Met verschillende brandpuntsafstanden kun je verschillende creaties maken. De waterdichte lenzen van 11-27,5 en 10mm zijn perfect voor onderwater. Je zit namelijk vaak dichter op je onderwerp (anders krijg je veel zwerfvuiltjes op je foto) en met deze lens krijg je dan tóch de hele vis erop.

 

Nikkor 11-27,5mm lensStandaard wordt de zoomlens 11-27,5 mm (30-74mm in 35mm eq.) meegeleverd. Je kunt hiermee 2,5x optisch zoomen (voor onderwater genoeg!). Hij kan mee tot 15 meter onderwater en is zelfs valbestendig tot 2 meter. Hij heeft een lichtsterkte van f3.5 – f5.6 (volledig uitgezoomd tot volledig ingezoomd).

 

 

Nikon 1 Nikkor 10mm lens f2.8De onderwater prime lens van 10mm (35mm eq.) is lichtsterker. Deze heeft een lichtsterkste van f2.8 en vangt daardoor meer licht. Zeker voor onderwater is dat handig, aangezien hier het licht snel verdwijnt. Een nadeel van een prime lens is dat je niet kan zoomen. Een groot voordeel is echter dat de lens geoptimaliseerd is voor dit brandpuntsafstand. Dit komt (in het algemeen) de kwaliteit van de foto’s ten goede.

 

Nikon 1 Nikkor VR 30-110mm f3.5-f5.6

Nikkor 30-110mm

Daarnaast kun je Nikkor lenzen opdraaien die je aan land kan gebruiken. Een meer telelens kan handig zijn om meer optische zoom te krijgen (en dus verder inzoomen). Ideeën zijn de Nikkor 10-30 mm lens (27-81mm in 35mm equivalent), de Nikkor 10-100 mm lens (27-270mm in 35mm eq.) of een combinatie van die twee in de Nikkor 30-110mm (81-297 in 35mm eq.).

[Meer informatie (Engels)]

 

3. Beweegsensor voor makkelijke bediening

Nikon heeft een beweegsensor ingebouwd die makkelijk te bereiken is met je duim. Zo kun je ook met handschoenen en/of onderwater nog instellingen veranderen. Dit vergemakkelijkt de bediening van het fototoestel enorm, want onderwater knopjes indrukken is nog niet zo makkelijk als het lijkt.

nikon 1 AW 1 beweegsensor

Meer over de Nikon AW1

Bediening

Bovenop vindt je de afdrukknop en de filmknop. Achterop kun je alle instellingen aanpassen. De knopjes zitten wat dicht op elkaar en enige oefening kan daardoor vereist zijn.

Nikon 1 AW 1 achterkant

 

Slim van Nikon is de beweegmodus om instellingen te wijzigen. Dit kan met handschoenen en/of onderwater een enorme hulp zijn.

Voor een video over de waterdichtheid en bediening van deze camera, klik hier.

 

Achterop is plaatsgemaakt voor je duim voor een stevigere grip. Voor nog meer grip kun je een extra greepje (GR-N6000) aanschaffen of een heel siliconen hoesje (CF-6000).

Nikon AW1 met siliconenhoesje

Onderwaterdiepte

Deze camera kan tot 15 meter onderwater. Perfect voor de snorkelaar en zwembadgebruiker, maar te weinig voor de duiker. Tenzij je meestal niet te diep duikt, want de PADI openwater mag tot 18 meter.

De O-ringen van dit model zorgen dat de camera waterdicht blijft, ook na een lenswissel. Deze moeten onderhouden worden door ze in te vetten met speciaal siliconen vet. Verder moeten ze ongeveer één keer per jaar vervangen worden.

 

Tip 1: Zit zo weinig mogelijk met je vingers aan de siliconen ringen. De zuren van je hand tasten namelijk de waterdichtheid aan.

Tip 2: Controleer tevens bij een lenswissel op kleine vuiltjes (zandkorrels bijvoorbeeld). Haal ze weg met een speciaal blaasbalgje.

Tip 3: Wissel je lenzen niet in een situatie van veel stuifvuil (zoals op het strand). De kans is groot dat er een zandkorrel in het systeem komt en daarmee de waterdichtheid aantast.

 

Schrik niet als je onderwater bubbels uit de flitser en/of microfoon ziet komen. Hier zitten kleine luchtcompartimentjes die geen waterschade doen aan je camera. Zie je luchtbelletjes bij de lens, batterij/SD kaart klepje of HDMI klepje haal dan direct de camera uit het water. Droog met een zachte doek en controleer alle sluitingen.

Nikon 1 AW 1 voorkant flitser

Vriezen en vallen

Lekker snowboarden, skiën of wandelen in de sneeuw? Deze camera functioneert nog steeds prima tot -10C en dus zijn wintersportomgevingen geen probleem.

Met de twee waterdichte lenzen is de camera ook bestendig tegen vallen tot 2 meter hoogte. Dat geeft toch een veilig gevoel (zeker als je soms wat dingen laat vallen). Ik zou voor deze prijs de camera niet meegeven aan kinderen, maar hij is stevig genoeg om een stootje aan te kunnen.

 

 

Overzicht specificaties

FeatureSpecificatieDit doet het voor jou
Onderwaterdiepte15 meter
Vriezen-10 celsius
Vallen2 meter
Diafragma
Opening van de lens
F3.5 - F5.6
Automatisch
Op één na minst lichtsterke lens ten opzichte van zijn onderwatercamera concurrenten.
Sluitertijd
Snelheid van schieten
¼ seconde tot 1/4000
Automatisch
Met 1/4000 worden bewegingen stilgezet; met ¼ seconde zie je meer beweging.
ISO
Lichtgevoeligheid van de lens
125-6400Hoe hoger de ISO, hoe lichtgevoeliger de sensor. Hierdoor kan de foto meer licht vangen, maar ook meer ruis.
Brandpuntsafstand11 - 27,5mm
30 - 74mm (35mm eq.)
Hoe breed (30mm) en hoe tele (74mm) je kan schieten. Minste wide angle én minste zoom tegenover onderwater compact camera's.
Optische zoom2,5x
BeeldstabilisatorNeeBelangrijk is om zo stil mogelijk te staan als je de foto neemt.
Megapixels14,2MP
VideoFull HD (1080p)
30fps
Batterijduur~220 foto'sEen relatief korte batterijduur.
WiFiNee
GPSJa
PanoramaJa
HDRNee
Time LapseNee
Self Timer2, 5 en 10 seconden
Continuous shooting15fps op 14MP

 Lees alle specificaties van de camera.

Beeldkwaliteit

Zelf foto’s bekijken

Hieronder vind je twee sites waar je foto’s kunt bekijken die gemaakt zijn met dit model:

[Kijk altijd of je een omschrijving ziet dat het daadwerkelijk met deze camera geschoten is].

 

Onderwaterfoto’s

Allereerst kijk ik altijd naar de blauwe waas die je vaak in onderwaterfoto’s ziet. Een voordeel van de AW1 is dat je kunt schieten in RAW en daardoor in de nabewerking die blauwige gloed vaak in meer of mindere mate kunt ‘wegpoetsen’.

 

In het zwembad zijn de kleuren echt fantastisch. Het blauw van het water is niet storend aanwezig en andere kleuren komen mooi uit. Het zwart/wit van het badpak en het geel van de duikbril worden realistisch weergegeven.

 

Als we wat dieper onderwater gaan zie je de blauw/groenige waas wel enigszins, maar lang niet zo storend als bij sommige andere modellen.

 

De foto’s zijn (ondanks het ontbreken van beeldstabilisatie) mooi scherp.

 

Nog een voorbeeld van scherpte is onderstaande. Tevens is dit een voorbeeld van een hoge ISO waarde (1600 in dit geval). Meestal zie je dat terug door middel van ruis (korrels) in de foto. Hier zie je dat met name aan de linkerkant in de soft coral en in mindere mate over de hele foto. Echter, voor ISO 1600 is deze ruis aanvaardbaar (en zelfs ook terug te zien bij veel spiegelreflexcamera’s). Ik moet wel zeggen dat de kleuren wat flets zijn, maar met wat nabewerking (als je in RAW schiet) moet dit op te lossen zijn.

 

Conclusie

De foto’s van de AW1 zijn goed. In het zwembad komen kleuren mooi uit en zijn foto’s scherp. Wat dieper onderwater (zee) wordt de blauwe waas meer aanwezig, maar niet storend. Kleuren worden wat fletser (wat je mag verwachten als je dieper gaat), maar met RAW foto’s zou dat met nabewerken opgelost kunnen worden.

 

Bovenwater

Aangezien dit de ultieme allround camera is, is de fotokwaliteit bovenwater ook belangrijk.

 

Kleuren komen prachtig en realistisch naar voren. De witte muren en rode dak van het huisje links van de kerk, het groen van de kerktorens en het zwarte dak van de kerk zien er realistisch uit. Ook het gras, de bomen en de lucht hebben een goede kleurkwaliteit.

 

Bovendien lijkt het dynamische bereik van de camera groot. Zowel de bergen als de zee en lucht worden hier mooi weergegeven. In dit soort foto’s zie je vaak dat de lucht uitgebeten wit is of de bergen erg donker, maar hier niet.

 

Foto’s zijn mooi scherp. Bij ISO 400 zie ik nog geen ruis verschijnen. Ook de kleuren komen weer mooi naar voren.

 

Tot slot nog een avond/nachtfoto. Ik zie hier wel wat korreltjes, maar nog niet erg storend. De kleuren van de avondzon mooi zacht en details lijken scherp.

 

Conclusie

Kleuren worden prachtig weergegeven, het dynamische bereik (grootste verschil tussen donker en licht wat de camera kan zien) is groot en ruis is (zeker op ISO tot 800) niet te zien. De fotokwaliteit van de foto’s beoordeel ik als goed.

 

Gebruiker reviews

Positieve punten van gebruikers

Kwaliteit van de foto’s

De kwaliteit van de foto’s wordt geprezen. Het blauwe van onderwater wordt goed gefilterd met de Scuba filter setting (gebruik deze!) en kleuren komen goed uit.

 

Bediening

De beweegmodus maakt het makkelijk om zelfs met dikke skihandschoenen instellingen te selecteren. Door een aparte knop bovenop voor foto en video kun je ook switchen door alleen de juiste knop in te drukken.

 

Autofocus

Een goede en snelle autofocus. Desalniettemin blijft het belangrijk goed te richten op je onderwerp om op het juiste gedeelte scherp te stellen.

 

(Onderwater)video

De video op Full HD (1080p) is goed. De video underwatersetting vermindert de blauwe waas (net als bij foto’s). Met 60 frames per second zorgt ervoor dat je filmpjes vloeiend worden afgespeeld.

 

Compact

Alhoewel de camera zwaarder en iets groter is dan zijn waterdichte concurrenten, is hij een stuk compacter en lichter dan een spiegelreflex.

 

Negatieve punten van gebruikers

Waterdichtheid

Doordat de camera relatief veel aansluitingspunten heeft (lens op de body, knopjes achterop, batterijklepje) is de kans op lekken best groot. Ook de zoomlens die beweegt kan zorgen voor waterschade. Er zijn behoorlijk wat gebruikers die dit melden. Alhoewel je de O-ringen goed kan onderhouden, is dit niet mogelijk voor de knopjes of de seal van de zoomlens.

 

Vastzitten van de shutterknop

Als de afdrukknop vastzit kun je geen foto’s meer maken. In meerdere reviews wordt hier blijk van gegeven, met name na het onderwater dompelen van de camera.

 

Gemis: Wifi

Op de camera zit geen WiFi. Een aantal gebruikers meld dit als een gemis. Het is een extra stap om de SD kaart uit de camera te halen om de foto’s te uploaden.

 

15 meter diepte is te weinig

Voor de duiker is 15 meter al snel te weinig. Er zijn vele duiksites waar je al snel dieper dan dat zit. Bovendien mag je als beginnend duiker (PADI openwater) tot 18 meter en is het dan soms al moeilijk genoeg om je diepte te behouden – laat staan opletten of je camera niet per ongeluk te ver onderwater is.

 

Voor de professional: fotokwaliteit

Voor diegene die de kwaliteit van een spiegelreflex (met APS-C of fullframe sensor) is gewend, kan de kwaliteit van de foto’s tegenvallen. Bovendien heb je geen live-view histogram en is er geen waarschuwing voor onder- of overbelichte foto’s. Daarnaast ontbreekt de beeldstabilisator.

 

 

Prijs-kwaliteit verhouding: De Nikon 1 AW1 kopen?

De Nikon AW1 wordt verkocht voor een premium prijs. De complete controle in combinatie met de waterdichtheid en verwisselbare lenzen is de camera overal op voorbereid. Leef je uit, experimenteer en probeer verschillende composities uit zonder bang te zijn voor een spatje water of een stootje. De fotokwaliteit onderwater en bovenwater is goed. Mooie kleuren en goede scherpte maken foto’s geweldig. Je kunt in RAW schieten. Dit is zo’n allrounder met goede fotokwaliteit dat ik het de prijs waard vind – mits je er ook gebruik van wilt maken.

Voor de professional die normaal met een spiegelreflex (met APS-C of fullframe sensor) kan het zijn dat de fotokwaliteit tegenvalt. Ook missen dan met name de beeldstabilisatie en live view histogram. Het vinden van het aanpassen van diafragma en sluitertijd is helaas niet intuïtief (via het menu in plaats van met draaiknopjes).

 

Voor de reizende fotograaf is deze lichtgewicht waterdichte camera een interessante optie. Je kunt lenzen wisselen en hebt een stevige camera in handen.

Voor de alledaagse gebruikers die geen instellingen of lenzen wil veranderen, is een simpeler model – bijvoorbeeld de Nikon AW130 – een betere (en goedkopere) optie.

 

De Nikon AW1 kopen bij Bol.com

Vergelijk: Amazon.de

 

Alternatieven

Goedkoper alternatief Dit model Simpeler model
Nikon AW130 Nikon AW1 Olympus Tough TG4
Goede fotokwaliteit, maar eenvoudiger model. Geen zelf instelbare instellingen. Goede fotokwaliteit, RAW optie, alle instellingen zelf bepalen, verwisselbare lenzen. Perfect voor de reizende fotograaf. Kwalitatief even goede foto’s, RAW optie, meer betrouwbare waterdichtheid, simpeler in uitvoering.