Fujifilm Finepix XP80 Review

Fujifilm Finepix XP80De Fujifilm Finepix XP80 is een eenvoudige point en shoot gericht op actie. Met de Scene Recognition Auto doet de camera alles voor je. Met de Program-mode heb je zelf enige invloed op de instellingen (zoals ISO). Bij goed licht een redelijke fotokwaliteit (bij minder licht neemt de kwaliteit af). Hij is tot 15 meter onderwaterdiepte en valbestendig tot 1,75 meter. Met de Action Cam Mode kun je handsfree opnemen en extra 18mm lens is het perfect voor de watersporter die moves wil opnemen.

Kortom: Voor de iets kleinere portemonnee die met name overdag (met zonlicht) bij en in het water foto’s wil schieten. Door de kleinere prijs en valbestendigheid ook geschikt voor kinderen. Door de Action Cam Mode geschikt voor watersporters.

 

De Fujifilm Finepix XP80 kopen bij Bol.com

Vergelijk met anderen: Coolblue en Amazon.de

 

Drie grootste voordelen

1. Action Camera Mode

Maak een video zonder je handen. Maak video’s als je op je surfbord staat, terwijl je waterskiet of tijdens je survival-modder run door de camera aan je lichaam te bevestigen. Met de Action Camera Mode wordt er (handsfree) een actie video gemaakt. Het schermpje gaat uit voor batterijbesparing, zodat je langer kan blijven filmen.

 

Bovendien is de camera aan te vullen met een vaste 18mm lens (35mm equivalent) bij de Action mode. Hier vind je een filmpje van de action mode.

Fujifilm Finepix XP80 met action 18mm lens

 

2. Simpel in gebruik en toch iets extra’s

Wil je simpel en snel schieten zonder je druk te maken over instellingen of gekozen scènes? De Scene Recognition Auto selecteert alles voor je. Maar als je toch iets meer controle wilt, dan kun je kiezen voor de Program Mode (P-mode). Beïnvloedt de ISO, witbalans en sluitertijd. Zodra je de afdrukknop half indrukt, zie je de instellingen die  de camera gebruikt en wordt autofocus vastgezet.

 

3. Extra slotje op het batterij/SD klepje

Fujifilm Finepix XP80 draaiknop klepjeEen duidelijke ‘klik’ als het klepje dichtzit. Een kinderslot mechanisme zodat je het klepje niet per ongeluk openmaakt. Dat is toch geruststellend als je onderwater gaat. Het laatste wat je wilt is dat je camera volloopt met water en alle foto’s geruïneerd zijn.

 

Meer over de Fujifilm Finepix XP80

 

Bediening

De foto- en videoknop vindt je bovenop de camera. Met name de fotoknop is groot en geribbeld voor extra grip.

Fijifilm Finepix XP80 bovenkant

Achterop kun je met de pijltjes selecteren in het menu. Deze knopjes zijn wat klein, zeker met (dikke) handschoenen aan. Ook vind je een een plekje voor de duim. Voorop is een greepje gemaakt. Deze is niet al te groot, maar voldoende om de camera vast te houden.

Fujifilm Finepix XP80 achterkant

 

 

Lichtsterkte van de lens

De lens heeft de minst lichtsterke lens ten opzichte van zijn concurrenten (f3.9). Dat is jammer, want daardoor kan er minder licht door de lens heen. Dit betekent sneller onderbelichte foto’s (zeker in moeilijke lichtomstandigheden).

 

De Finepix XP80 maakt het enigszins goed met een BSI (backside illuminated) sensor, waardoor er meer licht gevangen wordt. Tevens is er een Pro Low Light modus te gebruiken. Deze maakt op 4 verschillende lichtstanden foto’s en combineert deze tot één. Helaas is de ruisreductie voor ISO niet goed (vanaf ISO 400 is het nog maar net acceptabel) en zie je snel ruis en verlies van details.

 

Onderwaterdiepte

Je kunt deze camera tot 15 meter onderwater meenemen. Daardoor is hij geschikt voor zwembaden, snorkelen, vissen, bootactiviteiten of andere ‘aan de waterkant’-activiteiten. Tevens kun je er ondiepe duiken mee maken, maar belangrijk is om dan je diepte goed in de gaten te houden.

 

Vriezen en vallen

De Finepix XP kun je meenemen op wintersport of andere koude oorden: hij blijft functioneren tot -10C. Daarnaast kan hij tegen een stootje: hij is getest op vallen van 1,75 meter.

 

Overzicht specificaties

FeatureSpecificatieDit doet het voor jou
Onderwaterdiepte15 meter
Vriezen-10 celsius
Vallen1,75 meter
Diafragma
Opening van de lens
F3.9 - F4.9
Automatisch
De minst lichtsterke lens ten opzichte van zijn onderwatercamera concurrenten.
Sluitertijd
Snelheid van schieten
¼ seconde tot 1/2000
Automatisch
Met 1/2000 worden bewegingen stilgezet; met ¼ seconde zie je meer beweging.
ISO
Lichtgevoeligheid van de lens
100-6400Hoe hoger de ISO, hoe lichtgevoeliger de sensor. Hierdoor kan de foto meer licht vangen, maar ook meer ruis.
Brandpuntsafstand5 - 25mm
28 - 140mm (35mm eq.)
Hoe breed (28mm) en hoe tele (140mm) je kan schieten.
Optische zoom5x
BeeldstabilisatorJaFiltert kleine handbewegingen uit de foto.
Megapixels16,4MP
VideoFull HD (1080p)
60fps
Batterijduur~210 foto'sEen relatief korte batterijduur.
WiFiJa
GPSNee
PanoramaJa
HDRJa
Time LapseNee
Self Timer2 en 10 seconden
Groep timer
Continuous shooting3,3fps op 16MP

 Lees alle specificaties van de camera.

Beeldkwaliteit

Zelf foto’s bekijken

Hieronder vind je twee sites waar je foto’s kunt bekijken die gemaakt zijn met dit model:

[Kijk altijd of je een omschrijving ziet dat het daadwerkelijk met deze camera geschoten is].

 

Onderwaterfoto’s

Veel onderwatercamera’s hebben last van een blauwe waas over de foto’s. Ook deze camera heeft dat. Opvallend is dat het zelfs al in behoorlijke mate aanwezig is als je nog maar een halve meter onderwater bent.

 

De kleuren komen redelijk naar voren. Je ziet duidelijk het geel in de kleine vissen en het meer rode in de grotere vis op de voorgrond. Desalniettemin vind ik de kleuren wel wat flets, zeker als je ziet dat het zonlicht nog op de vissen lijkt te schijnen. Kleuren zouden in zulk ondiep water beter naar voren moeten komen.

 

Foto’s die genomen zijn in het zwembad zijn lichtblauw en de focus lijkt niet helemaal goed te zijn. Bovendien zijn de kleuren van de badkleding flets (zeker bij de vijf mensen).

 

Conclusie

Ik vind de fotokwaliteit matig. Er is een duidelijke blauwe waas die zelf in ondiep water (zwembad) zichtbaar. Kleuren zijn best flets. De foto’s lijken soms niet helemaal scherp. Als dit je eerste underwater point-and-shoot is, valt het misschien mee. Als je meer high-end compact camera gewend bent, valt het waarschijnlijk tegen.

 

Bovenwater

Naast de kwaliteit onderwater, gebruik je deze camera ook bovenwater. Hoe is de kwaliteit?

 

De kleuren bovenwater zijn levendiger dan onderwater. Het groen van het gras, het goudgele van het graan en het bruin van de aarde komen mooi naar voren. Het wit van de wolken is ietwat uitgebeten, maar er is nog steeds detail in de lucht.

 

In deze foto mist de camera wel de dynamische range (aantal kleurtinten) om zowel de lucht als het groen goed weer te geven. De lucht is extreem wit en uitgebeten.

 

Ook de focus lijkt beter te zijn. In deze bloem zit voldoende detail en de scherpte is goed. Het geel steekt af tegen het wit.

 

Details kunnen goed worden vastgelegd met de camera, zoals de druppels en bubbels in/van de golf.

 

De ISO prestaties van de camera zijn niet zo goed. Je ziet al snel ruis en minder details als de ISO waarde omhoog gaat. Zelfs vanaf ISO 200 wordt dit al in mindere mate zichtbaar. Dit betekent dat de kwaliteit van foto’s in moeilijke lichtsituaties (binnenshuis, binnenzwembaden, een bos op een bewolkte dag, dieper dan 5 meter onderwater) snel achteruit loopt.

 

Conclusie

Kleuren zijn levendiger dan bij onderwaterfoto’s. Het scherpstellen lijkt beter te gaan en details kunnen redelijk goed worden vastgelegd. Echter zijn low light situaties moeilijk vast te leggen en zorgen snel voor kwaliteitsverlies. De fotokwaliteit bovenwater in goed/veel licht is redelijk; bij weinig licht matig tot oké.

 

Gebruiker reviews

Positieve punten van gebruikers

Goede kwaliteit foto’s bij voldoende licht

Reviews zijn redelijk tevreden over de kwaliteit in goed licht. Kleuren zijn duidelijk en komen goed naar voren. Details worden goed weergegeven. Ten opzichte van concurrenten lijken foto’s wel altijd net een tikkeltje donkerder te zijn.

 

Daarentegen wordt ook opgemerkt dat de kwaliteit snel terugloopt als er minder licht aanwezig is. Ook wordt genoemd dat in groen water (vaak niet tropisch water) de foto’s heel erg groen uitvallen – de underwater setting lijkt daarvoor helemaal niet te corrigeren.

 

Waterdichtheid

Een reviewer gaf aan de camera mee onderwater te hebben genomen tot 28 meter (volgens de specificaties tot 15 meter!). Het LCD schermpje werd ingedrukt, maar de camera bleef functioneren.

 

WiFi en online besturing

Met de WiFi functie kun je snel foto’s uploaden naar je telefoon. Daarnaast kun je de camera op afstand bedienen. Dit werkt goed voor zowel Android als Iphone, mits je de juiste app gebruikt. Aangeraden in de reviews werd de Fujifilm camera Remote app en niet de Regular Fujifilm app (die aangeraden wordt in de instructies).

 

Program Mode geeft extra controle

In de P-modus kun je zelf ISO, witbalans en sluitertijd instellen. Bovendien wordt bij het half indrukken van de afdrukknop zichtbaar welke instellingen gebruikt worden. Ook wordt de autofocus dan vastgezet. Prettig als je net even meer controle wil over het toestel.

 

Makkelijk in gebruik

Met de automatische modus (Scene Recognition) hoef je je nergens meer druk over te maken. Richt en schiet. Heerlijk simpel.

 

Negatieve punten van gebruikers

Bij weinig licht slechte fotokwaliteit

Zoals gezegd wordt aangegeven dat de kwaliteit bij minder/weinig licht snel terugloopt. Al bij ISO 200 wordt dit duidelijk; bij ISO 400 is het nog net acceptabel en ISO 800 is niet best (voorbeeld: ISO test). In foto’s zie je veel ruis (korreligheid in de foto) ontstaan en verlies van details. Dit maakt de camera minder geschikt als allrounder.

 

De lens is vatbaar voor vuil en waterdruppels

Er blijven makkelijk modderspetters of waterdruppels op de lens hangen. Daardoor is de camera minder geschikt voor foto’s in-uit-in-uit water. Scherpstellen met iets op de lens wordt bijna onmogelijk en velen schrijven dan ook over wazige foto’s.

Een tip die gegeven wordt is om een droge en schone doek mee te nemen, zodat je de lens even kan schoonmaken.

 

De camera kan vastlopen als je te snel wilt

Mogelijk een one-time fabrieksfout: bij het snel achter elkaar indrukken van de afdrukknop kan de camera het niet meer aan en loopt vast. De enige oplossing is de batterij eruit halen. Dit maakt de camera natuurlijk vatbaar voor water/vuil ín de camera – iets wat je niet wilt.

De tip die gegeven werd is te wachten tot de camera aangeeft dat de vorige foto is weggeschreven naar de SD kaart en de autofocus vaststaat.

 

Zeer matige videokwaliteit

Ondanks de Full HD video zijn mensen ontevreden over de kwaliteit daarvan. De beste setting lijkt de 640×480 op 30fps. Het zoomen tijdens het filmen gaat wat schokkerig in plaats van geleidelijk. Bovendien is de audio niet erg goed– achtergrondgeluiden en in-camera geluid (zoals zoomen) hoor je duidelijk.

Ook opvallend: de uit/aan knop en de video-knop bovenop de XP80 zitten vlak naast elkaar en zijn ongeveer even groot. Een reviewer gaf aan hier moeite mee te hebben en af en toe de camera per ongeluk uit te zetten.

 

Panorama functie

Deze functie lijkt niet helemaal correct te werken. Als je de camera van links naar rechts trekt beweeg je altijd een beetje naar boven of beneden. Deze camera lijkt dit slecht aan te kunnen en stopt vervolgens met de foto maken.

 

 

Prijs-kwaliteit verhouding: De Fujifilm Finepix XP80 kopen?

De Fujifilm Finpix zit net in de middelhoge prijsklasse. De camera is makkelijk te bedienen. Met de action mode en 18mm lens is de camera geschikt voor de watersporter die graag zijn acties wil opnemen. Met de redelijk fotokwaliteit in goed licht gecombineerd met zijn valbestendigheid en waterdichtheid is de camera handig voor strand- en snorkelvakanties.

 

Helaas worden foto’s snel van mindere kwaliteit als de lichtomstandigheden moeilijker worden. Daardoor is de camera minder allround – bijvoorbeeld dieper dan 5 meter of binnenshuis zijn foto’s snel minder mooi. Voor het schieten in vol zonlicht is het geen probleem.

 

Kortom een leuke waterdichte camera om mee te beginnen en jouw momenten bij de waterkant in goed licht vast te leggen. Ook voor de watersporter een interessante optie.

 

De Fujifilm Finepix XP80 kopen bij Bol.com

Vergelijk met anderen: Coolblue en Amazon.de

 

Alternatieven

Goedkoper alternatief Dit model Uitgebreider model
Nikon Coolpix S33 Fujifilm Finepix XP80 Nikon AW130
Fotokwaliteit in low light situaties ongeveer gelijk; in goed licht minder. Wel een lichtsterkere lens, maar een ouder model. Oké fotokwaliteit. Met action lens meest wide angle (18mm). Goede beginnersoptie of voor watersporter. Fotokwaliteit in het algemeen en vooral in low light situaties beter. Meer onderwaterdiepte en een lichtsterkere lens.