Canon PowerShot D30 review

Canon PowerShot D30Lekker richten en schieten voor een iets kleiner budget. De PowerShot D30 is eenvoudig te gebruiken. Je kunt ermee tot wel 25 meter diep onderwater – de een na diepste zonder onderwaterbehuizing. Voor de bediening kun je gebruikmaken van het touchscreen of de knopjes. Slim van Canon is om ook achterop plaats te maken voor de duim. Het HS systeem is speciaal voor minder lichtrijke omgevingen, zoals onderwater. Ook kun je experimenteren met de macrofunctie: breng je onderwerp al vanaf 1 centimeter in beeld.

Kortom: Perfect voor diegene die lekker wil richten en schieten. Prima voor de beginnende duiker, de snorkelaar of de zwembadgebruiker.

 

De Canon Powershot D30 kopen bij Bol.com

Vergelijk met anderen: Coolblue en Amazon.de
 

Drie grootste voordelen

 1. Eenvoud

Met deze Canon onderwatercamera maak je eenvoudig je foto’s. Met Smart Auto selecteert de camera alle instellingen voor je (zowel bij foto’s als video’s) en hoef je alleen nog maar op de afdrukknop te duwen. Geen technische fotografie poes-pas, gewoon drukken.

 

2. Touchscreen

Tegenwoordig wordt steeds meer met een swipe van de vinger bediend – en dat kan ook met de Powershot D30. Lekker makkelijk aantikken wat je wilt zonder de knopjes te gebruiken. Zo gaat het bedienen lekker snel.

 

3. Onderwaterdiepte

De Powershot kan tot wel 25 meter onderwater. Daardoor is dit één van de twee camera’s die zonder onderwaterbehuizing mee kan op je duiktrips. (Alleen de Nikon AW130 kan dieper – 30 meter).

Dit is perfect voor de (beginnende) recreatieve duiker die meestal rond de 18 meter diepte blijft hangen. Zeker in combinatie met de richten-en-afdrukken van deze camera is hij geschikt om lekker plaatjes te maken – ook in het zwembad en tijdens het snorkelen!

 

Meer over de Canon Powershot D30

Bediening

Canon heeft slim bedacht dat je je duim achterop de camera ergens kwijt moet. Er is een rubberen plaatje aangebracht zodat je extra grip hebt. Zeker onderwater is dat prettig.

Canon PowerShot D30 achterkant

Het touchscreen is iets wat de D30 voor heeft op zijn concurrenten. Zo kun je gemakkelijk instellingen veranderen of de Smart Auto selecteren.

 

Weinig lichtsterke lens

Helaas is de lens van de PowerShot D30 niet heel sterk – f3.9. Dit is de minst lichtsterke lens van alle rough camera’s. Zolang er voldoende licht is, is dit geen probleem. Echter zodra het licht minder wordt (schemer, binnenshuis, dieper dan 5 meter), moet hierdoor eerder de ISO (lichtgevoeligheid) omhoog, waardoor de kwaliteit van de foto achteruit gaat. Je ziet eerder ruis (korreltjes) in de foto’s dan bij lichtsterkere camera’s. Gelukkig heeft Canon wel een HS systeem toegevoegd. Dit systeem zorgt voor wat extra licht.

 

Vriezen en vallen

Deze camera blijft goed functioneren tot -10C. Daardoor is het geschikt om mee te gaan op wintersport. Ook kan de camera tegen een stootje: een val tot 2 meter zou hij moeten overleven. Perfect als je de camera ook eens aan je kinderen wil meegeven (of zelf dingen laat vallen 🙂 ).

Canon PowerShot D30 bovenkant

Overzicht specificaties

FeatureSpecificatieDit doet het voor jou
Onderwaterdiepte25 meter
Vriezen-10 celsius
Vallen2 meter
Diafragma
Opening van de lens
F3.9 - F4.8
Automatisch
De minst lichtsterke lens van zijn onderwatercamera concurrenten.
Sluitertijd
Snelheid van schieten
1 seconde tot 1/1600
Automatisch
Met 1/1600 worden bewegingen stilgezet; met 1 seconde zie je meer beweging.
ISO
Lichtgevoeligheid van de lens
100-3200Hoe hoger de ISO, hoe lichtgevoeliger de sensor. Hierdoor kan de foto meer licht vangen, maar ook meer ruis.
Brandpuntsafstand5 - 25mm
28 - 140mm (35mm eq.)
Hoe breed (28mm) en hoe tele (140mm) je kan schieten.
Optische zoom5x
BeeldstabilisatorJaFiltert kleine handbewegingen uit de foto.
Megapixels12,1MP
VideoFull HD (1080p)
24fps
Batterijduur~300 foto'sEen gemiddelde batterijduur.
WiFiNee
GPSJa
PanoramaNee
HDRNee
Time LapseNee
Self Timer2 of 10 seconden.
Custom
Continuous shooting1,9fps op 12MP

 Lees alle specificaties van de camera.

Beeldkwaliteit

Zelf foto’s bekijken

Hieronder vind je twee sites waar je foto’s kunt bekijken die gemaakt zijn met dit model:

[Kijk altijd of je een omschrijving ziet dat het daadwerkelijk met deze camera geschoten is].

 

Onderwaterfoto’s

Onderwaterfoto’s hebben al snel een blauwe waas doordat de kleur rood door het water weg gefilterd wordt. Bij de foto’s van de PowerShot is dit ook het geval. Helaas is deze blauwachtige zweem over de foto wel aanwezig.

 

De foto’s zijn voldoende scherp. Het lijkt wel moeilijk om het juiste scherpstelpunt te vinden. Bijvoorbeeld bij de vis (voorbeeld 3) is het koraal vooraan in het midden scherp en niet de vis. Bij de zeespons (voorbeeld 4) zaten de vuiltjes waarschijnlijk in de weg voor goede scherpte.

 

Kleuren worden redelijk vastgelegd. Het rood van de zeespons is oké (vorige voorbeeld), maar het rood van het zwemshirt van het jongetje lijkt niet helemaal waarheidsgetrouw. De schildpad is wel mooi scherp en kleurrijk.

 

Conclusie

De kwaliteit van de onderwaterfoto’s is redelijk. Ze vallen wat blauw uit, wat betekent dat de speciale modi hiervoor dit niet kunnen wegfilteren. Voor een scherpe foto moet je even je best doen (onderwater is dit sowieso moeilijker!). De kleuren op de foto zijn redelijk.

 

Bovenwater

Als multifunctioneel apparaat is de kwaliteit van de foto’s bovenwater ook belangrijk.

 

De kleuren bovenwater komen mooier uit. Het groen en rood van de bladeren van de bomen lijken realistisch, net als het gras en de balk. Echter zie je wel dat de lucht uitgebeten wit is. Dat komt door het grote verschil in licht tussen/onder de bomen en de lucht. Het dynamische bereik (aantal kleurschakeringen) van de camera is niet genoeg om dat te compenseren.

 

Een voorbeeld van de huizen hieronder laten zien dat de kleuren van de huizen wat fletser worden, terwijl de lucht er mooier uitkomt.

 

Scherpe foto’s zijn bovenwater altijd makkelijker dan onderwater. Bovenstaande voorbeelden waren mooi scherp. Ook van dichtbij is dit mogelijk.

 

De macro/close functie lijkt goed te functioneren. De kleuren komen mooi uit (gras, sneeuw) en de scherpte is oké. Scherpstellen is wel even oefenen en goed kijken waar de camera op scherpstelt.

 

Conclusie

Kleuren komen bovenwater beter uit dan onderwater. Het dynamische bereik (aantal kleurtinten) had groter mogen zijn, maar er is wel mee te werken. Scherpstellen gaat ook makkelijker, maar je moet goed opletten welk punt de camera gebruikt. De fotokwaliteit is redelijk.

 

Gebruiker reviews

Positieve punten van gebruikers

Gemakkelijk te gebruiken

Knoppen zijn goed gepositioneerd, het menu werkt intuïtief en de camera is simpel. De camera is makkelijk vast te houden door de speciale greepjes voor en achter. Het wisselen tussen foto en video doe je door de juiste knop bovenop in te drukken. Verder is hij in ongeveer 1 seconde aan en klaar om te schieten.

 

Weinig shutterlag

Dit betekent dat tussen het moment van de afdrukknop en het werkelijk nemen van de foto minimale tijd zit. Heel belangrijk voor het effectief fotografen van (snelle) momenten.

 

Batterij

Mensen zijn erg te spreken over de batterijduur. Iemand meldde 250 foto’s, 5 minuten video en vele foto’s terugkijken de batterij maar voor 2/3 leeg was. Een ander maakt voor 3 à 4 uur duikfilmpjes waarbij de camera continue aanstond met LCD scherm.

GPS continue aan hebben trekt de batterij sneller leeg. Echter merkte iemand op die GPS gebruikte maar de camera tussentijds uit deed, dat dit de batterijduur niet leek te veranderen.

 

Video’s

Met een full HD video op 24 frames per second (fps) maakt de camera redelijk beelden. De audio is redelijk, maar je hoort klikken van de autofocus. Deze lijkt overigens niet altijd helemaal goed te werken, waarbij het onderwerp soms in en out of focus gaat.

Gelukkig zit er beeldstabilisatie is, maar met 24 fps moet je de camera niet te wild bewegen (of je filmpje is niet te volgen). Het wegschrijven naar de SD kaart van een video duurt niet lang: een reviewer meldde dat een video van 3,5 minuut in minder dan 2 seconden klaar was.

 

Sunlight LCD mode

Canon heeft een speciale LCD modus opgenomen voor situaties met fel licht (bijvoorbeeld het strand om 12.00). Hierdoor kun je je schermpje beter zien. Zoals een reviewer opmerkt: Het is nog steeds niet perfect, maar een stuk beter dan de meeste schermpjes. Wel zelf even de instellingen opzoeken en aanzetten voor de eerste keer.

 

Kwaliteit onderwater foto’s

De onderwatermodus van Canon corrigeert de kleuren naar hoe je ze ook onderwater ziet. Zelfs sommige spiegelreflex gebruikers waren blij verrast over het resultaat. Een reviewer merkt op dat het van hem de kleuren iets levendiger hadden gemogen, maar dat dit een artistieke mening is. Je krijgt geen spiegelreflex (met complete uitrusting) resultaten, maar als je lekker je onderwateravontuur wil vastleggen, dan is het zeker goed genoeg.

 

Waterdichtheid

Alhoewel Canon aangeeft dat de camera tot 25 meter onderwater kan, zijn er verschillende reviews van mensen die hem tot meer diepte hebben meegehad.  De meesten tot 30 meter, de uitschieter tot zelfs 42,5 meter. Alhoewel de camera op die diepten niet functioneert, is hij weer klaar om foto’s nemen op het moment dat je op 25 meter of op het land komt.

 

Negatieve punten van gebruikers

Low light: ISO

Zodra de camera hogere ISO moet gebruiken om weinig licht te compenseren, wordt de fotokwaliteit minder. Je ziet dan veel ruis. Daardoor worden foto’s minder mooi.

 

Video: 24 fps

Met 24 fps kun je goede video’s maken, maar je moet rustig bewegen. Onderwater kan dat nog wel eens moeilijk zijn. Immers, je beweegt zelf vaak nogal tijdens het duiken en de vissen om je heen zitten ook niet stil. Dit kan een soort ‘achtbaanritje’ effect geven: wild bewegende beelden die je een beetje misselijk maken als je ernaar kijkt.

 

Waterlekken bij de SD kaart/batterij en aansluitingen

Daar waar de klepjes zich bevinden, lijken ook waterschades te ontstaan. Sommige reviewers geven aan hierom nooit weer dit model te kopen; anderen melden heel tevreden te zijn over al het anderen en het nog wel eens willen proberen (in de veronderstelling dat ze mogelijk een camera met een fabricagefout hebben ontvangen).

 

 

Prijs-kwaliteit verhouding: De Canon Powershot D30 kopen?

De Canon PowerShot D30 zit in de middenklasse wat betreft prijs. Je kunt er lekker mee schieten voor een niet al te grote prijs. De fotokwaliteit is redelijk. Onderwater is de blauwe waas aanwezig, maar de andere kleuren komen nog wel oké naar voren. Bovenwater zijn de kleuren beter. Het is één van de onderwatercamera modellen die ook geschikt is voor duiken zonder onderwaterbehuizing.

 

De Canon Powershot D30 kopen bij Bol.com

Vergelijk met anderen: Coolblue en Amazon.de

 

Alternatieven

Goedkoper alternatief Dit model Uitgebreider model
Fujifilm Finepix XP80 Canon Powershot D30 Nikon AW130
Gelijke fotokwaliteit bij goed licht, minder bij low light. Bijna de helft goedkoper. Slechts tot 15 meter onderwater. Redelijke fotokwaliteit, tot 25 meter onderwater. Bijna dezelfde prijs, tot 30 meter onderwater. Iets betere onderwater fotokwaliteit, even gemakkelijk in gebruik. Meer speciale opties, zoals Wifi en panorama.